Home

Contact us

Academica


ACADEMICA
nr. 11 (131) septembrie 2001

Având ca moto cuvintele lui Nicolae Iorga Numai cu lucrurile coborâte în constiinta fiecaruia se poate întemeia o tara româneasca pentru toti românii, acest nou numar al revistei se deschide cu un articol al acad. Dan Berindei despre Tratatul de Istoria românilor, ajuns în stadiul de aparitie, raspunzând unei necesitati stiintifice si reprezentând o lucrare de interes general. Apropiata aparitie a primelor opt volume din Istoria Românilor va reprezenta un eveniment benefic nu numai pentru domeniul stiintelor istorice, dar si pentru complexul proces de tranzitie pe care-l strabatem, pentru normalitatea si stabilitatea pe care le dorim a fi instaurate.

În paginile din mijloc ale revistei se pot citi Gânduri, idei si activitati privind Istoria Românilor ale lui Mihail Kogalniceanu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, A. D. Xenopol, Nicolae Iorga si Vasile Pârvan.

Din celelalte pagini ale revistei semnalam:

  • Cultura si identitatea româneasca în perspectiva globalizarii de acad. Radu P. Voinea,

  • George Enescu - 120 de ani de la nastere de acad. Virgil Cândea, vicepresedinte al Academiei Române,

  • Colocviu Statii lineare ordonate topologice de acad. Romulus Cristescu,

  • Raportul asupra rezultatelor anchetei Delphi privind societatea informationala - societatea cunoasterii în România de acad. Florin Gh. Filip, vicepresedinte al Academiei Române si prof. univ. dr. Horatiu Dragomirescu,

  • Probleme de logica istoriei la A. D. Xenoplol de acad. Alexandru Surdu.

La împlinirea vârstei de 85 de ani, acad. David Davidescu a fost sarbatorit în cadrul unei sesiuni omagiale si  revista publica alocutiunea rostita de acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, mesajul D-lui. Ion Iliescu, presedintele României, comunicarile prezentate de acad. Valeriu Cotea, acad. Ioan Paun Otiman, Cristian Hera, membru corespondent al Academiei Române ca si raspunsul rostit de acad. David Davidescu.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, acad. Dan Mateescu este omagiat într-un articol semnat de Hristache Popescu, care considera ca În stiinta si tehnica constructiilor din România, numele Dan Mateescu reprezinta o culme greu de atins.

Fanus Bailesteanu consacra un articol prof. Gabriel Strempel, membru de onoare al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române, reputat paleograf, istoric literar si editor, la împlinirea vârstei de 75 de ani.

Mai retin atentia:

  • Articolul Stiinta si diversitate culturala, o relatare a lucrarilor celui de al XXI-lea Congres International de Istoria Stiintei din Mexico de Horia Colan, membru corespondent al Academiei Române;

  • Istorie si geopolitica,  studiu consacrat lui Ion Nistor de Alexandru Zub, membru corespondent al Academiei Române;

  • Tendinte ale învatamântului superior european de Sergiu T. Chiriacescu, membru corespondent al Academiei Române;

  • Partea a doua din articolul Redescoperirea geografiei - 125 de ani de la înfiintarea Societatii Române de Geografie de Dan Balteanu, membru corespondent al Academiei Române

Din celelalte pagini retinem articolele:

  • Influente platoniene la Bruno de Sabin Totu;

  • Întâiul nostru poet - 140 de ani de la moartea lui Moise Nicoara de Liviu Marchitan;

  • Destinul Valorii morale în procesul de globalizare de Elena Ciobanu;

  • Românii si ideea de uniune europeana în perioada interbelica de Simion Costea;

  • Comunitati românesti din medii multietnice în fluxul proceselor contemporane de Maria Ciobanu - Bacanu;

  • Ion Nistor - Debutul la Academia Româna de Lucian Nastasa.

La trecerea spre cele vesnice  a istoricului Pompiliu Teodor, membru corespondent al Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, presedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române îi consacra un medalion ca unuia care si-a înscris numele în seria celor mai de seama învatati ai acestei  tari. 

Prof. Gheorghe Mihaila, membru corespondent al Academiei Române, scrie despre acad. Emanuel Vasiliu, la stingerea din viata, ca despre unul dintre distinsii slujitori ai limbii române. 

Despre manifestarile stiintifice desfasurate în aceasta perioada scrie, ca de obicei, Elena Solunca Moise.