Home

Contact us

Agenda

Ziua internationala a latinitatii

Începând cu acest an, ziua de 15 mai este consacrata ca Ziua internationala a latinitatii. Cu acest prilej, în Aula Academiei Române s-a desfasurat o sesiune solemna, organizata de Academia Româna si Uniunea Latina.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, în cuvântul de deschidere a precizat ca astazi un miliard de locuitori vorbesc într-o limba neolatina, cinci limbi oficiale sunt neolatine, printre care si româna, Uniunea Latina cuprinde peste 30 de tari, sunt diferite organizatii internationale, unde elementul latin este dominant. Ce reprezinta astazi spiritul latin? Pentru noi spiritul latin înseamna o cultura, o traditie spirituala, o cultura matrice si un mare numar de culturi cu radacini în latinitate. Înainte de orice este un spirit pe care îl putem gasi în numeroase carti de filosofie, psihologie a popoarelor, de geopolitica, ca si în mentalitatea comuna…Este un spirit deschis, cooperant cu vocatia conjugalitatii. Este un mod de a fi, de a te situa în lume… Cultura latina este o cultura care primeste, care transforma. Latinul este un spirit imaginativ, agitat, ades galagios, creator, contemplativ, caracterizat de Ortega Y Gasset prin adamismul sau. În mentalitatea comuna, românii confirma acest adamismul. Românii sunt latini orientali, un avanpost al latinitatii. Mai este si faptul ca suntem singurul popor latin si crestin ortodox, mostenitor al traditiei bizantine si, cum spunea Keyserling, sansa noastra este reînvierea acestui spirit.

Intitulându-si semnificativ comunicare Restaurarea unui spatiu al romanitatii sau În cautarea unei geopolitici a umanismului, E.S. Jeronimo Moscardo, ambasadorul Braziliei la Bucuresti a facut o distinctie între barbaria ferocite si douce ca necesar si convingator demers pentru a raspunde la întrebarea Care este astazi adevarata misiune a latinitatii? Cultura latina are datoria ca între cele doua forme de barbarie, prezente continuu în istorie sa instaureze o cultura a masuri si echilibrului. Este vorba de un proiect cultural si moral la nivel planetar pentru a face fata saraciei de suflet civilizatiei pietei, redescoperind calea regala ce începe cu Socrate si Platon. Astfel poate da o dimensiune etica si culturala absenta în globalizare dar care îi este absolut necesara într-un proces amintind de fervoarea Renasterii. O disciplina morala interioara si reguli juridice corespunzatoare vor permite civilizatiei sa uneasca popoarele într-o universalitate, edificând oamenii în umanitatea lor.

Într-un autentic spirit cartesian, Prof. dr. Jacques Barrat, consilier de cooperare si actiune culturala al Ambasadei Frantei, directorul Institutului Francez din Bucuresti a sustinut comunicarea Latinitate si geopolitica, prezentând latinitatea ca o limba si o civilizatie, de o complexitate si bogatie deosebita. Dupa ce a descris raspândirea limbilor neolatine pe toate continentele globului, cu regimuri economice si politice diferite, E.S. a facut o serie de constatari privind starea actuala a latinitatii si perspectivele ei geopolitice. E în spiritul latinitatii o conceptie despre om, într-o viziune umanista care strabate istoria si care cultiva unitatea cu respectul diversitatii culturale. Ultima parte a demersului a fost dedicata relatiilor dintre latinitate, francofonie si mondializare.

Au participat acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române, membri ai corpului diplomatic, cadre didactice universitare. Prima editie a Zilei internationale a latinitatii a amintit de mostenirea pe care o avem odata cu limba si împreuna cu ea cultura, expresie a ceea ce omul are mai de pret ca rationalitate si sensibilitate.