Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

Īn Sala de Consiliu a Academiei Romāne a avut loc, īn ziua de 31 octombrie, o sesiune omagiala dedicata īmplinirii a o suta de ani de la nasterea matematicienilor Alexandru Ghika, Gheorghe Calugareanu, Tiberiu Mihailescu si Pius Servien (Serban Coculescu), oragizata de Sectia de Stiinte Matematice a Academiei Romāne.

Acad. Romulus Cristescu, presedintele Sectiei, a prezentat pe Alexandru Ghika, fondator al scolii romānesti de analiza functionala. Nascut la 22 iunie 1902, Alexandru Ghika si-a luat licenta īn matematica la Facultatea de Stiinte de la Sorbona, unde a dat si doctoratul. Īntors īn tara, a fost profesor de analiza functionala si, apoi, sef al Catedrei de analiza functionala si teoria functiilor la Universitatea din Bucuresti, introducānd studiul acestei discipline la noi. Fondator al scolii romānesti de analiza functionala, Alexandru Ghika este autorul a peste 100 de studii, publicate īn reviste de prestigiu din tara si din strainatate si a elaborat o serie de manuale didactice. A fost ales membru corespondent al Academiei Romāne īn anul 1948 si titular īn anul 1963. S-a stins din viata īn anul 1964.

Prof. Petru Mocanu, membru corespondent al Academiei Romāne, a īnfatisat pe Gheorghe Calugareanu, ctitor al scolii clujene de teoria functiiloranalitice si topologie. Absolvent al Facultatii de Stiinte, sectia de matematica-fizica din Cluj, Gh. Calugareanu si-a continuat studiile la Paris, unde īsi ia si doctoratul, devenind īn 1929, doctor docent. Revenit īn tara si-a īnceput cariera universitara, parcurgānd toate treptele ierarhiei universitare la Universitatea din Cluj. A adus importante contributii stiintifice īn domeniul teoriei functiilor analitice, geometrice si topologie. Autor al unor lucrari de referinta, Gh. Calugareanu a avut un aport important la organizarea īnvatamāntului matematic si a elaborat numeroase lucrari stiintifice. A fost ales membru corespondent al Academiei Romāne īn anul 1955 si titular īn anul1976.

Viata si activitatea lui Tiberiu Mihailescu(1902-1979) a fost prezentata de prof. dr. Dorin Andrica, seful Catedrei de  Geometrie de la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Dupa absolvirea Facultatii de Stiinte, sectia matematica a Universitatii din Bucuresti, Tiberiu Mihailescu a fost profesor īn īnvatamāntul secundar. Dupa sustinerea doctoratului, īn 1942 este numit asistent la Catedra de geometrie analitica a lui Gh. Vranceanu de la Universitatea din Bucuresti. Din 1948 a fost profesor de geometrie analitica la Facultatea de stiinte din Cluj-Napoca si transferat, din motive politice, īn anul 1962, la Facultatea de petrol, gaze si geologie din Bucuresti. Opera sa stiintifica este o continuare a profesorului Alexandru Pantazi si a fost publicata īn prestigioase reviste de specialitate din tara si din strainatate.

Personalitatea deosebit de complexa a lui Pius Servien(1902-1959) a fost evocata de acad. Solomon Marcus, care a demonstrat ca prin opera sa filosofica, stiintifica si literara si-a devansat epoca, anticipānd si grabind marile transformari care aveau sa urmeze īn directia promovarii unei gāndiri interdisciplinare, de edificare a unui nou tip de umanism, īn cadrul caruia stiintele, artele, ingineriile si activitatile practice devin componente organice ale unei culturi unitare.

Au urmat discutii, īn cadrul carora au luat cuvāntul acad. Radu Miron, acad. Solomon Marcus, dr. Ivan Singer, membru corespondent al Academiei Romāne, dr. Gh. Gussi.