Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

PUNCTUL DE VEDERE AL ACADEMIEI ROMÂNE PRIVIND 
PROIECTUL DE DEZVOLTARE MINIERĂ ROȘIA MONTANĂ


CONSIDERAȚII GEOLOGICE 

Zăcămintele auro-argentifere din zona Roșia Montană (Roșia Montană, Tarnita, Carnic, Dealul Cetații, Carnicel, Vaidoaia, Bucium) situate în Munții Metaliferi (Apusenii Meridionali) s-au format în legătură cu activitatea vulcanică ce a avut loc acum 12-15 milioane de ani și au fost exploatate încă din perioada pre-romană (agatirși și daci), în sistemul galeriilor care deși este generator de impact asupra cadrului natural, a asigurat, totuși un echilibru al ecosistemelor din zonă și suprafețele adiacente.

Zăcămintele auro-argentifere exploatate în zona Roșia Montană și în general în Apusenii Meridionali sunt în majoritatea cazurilor de tip „filonian” care se pretează cu deosebire la exploatarea în galerii.

Cercetările întreprinse de Roșia Montană Gold Corporation în extinderea  zăcămintelor cunoscute în această zonă au condus la punerea în evidență a unei acumulări auro-argentifere diseminate într-un volum impresionant de roci magmatice.

Posibilitatea de a exploata acest tip de zăcăminte impune dizlocarea unei mase uriașe de rocă prelucrată prin tehnologii specifice pentru a se putea extrage conținutul de metal util. Totodată, această tehnologie are drept consecință acumularea unui volum imens de materiel steril.

Presupunând că Roșia Montană Gold Corporation va finaliza în 12-16 ani exploatarea care solicită concesiunea, sunt de subliniat următoarele:

1. Verificarea printr-o expertiză autorizată și independentă a volumului de rezerve apreciat de Roșia Montană Gold Corporation.

2. Revizuirea și completarea exhaustivă a studiului de fezabilitate pe care Roșia Montană Gold Corporation trebuie, conform uzanțelor în vigoare, să-l prezinte evidențiind posibilitatea și modalitatea de realizare a exploatării, fluxurile financiare (sursele de investiții și recuperare ale lor), asigurarea spațiilor desfacerii produselor și finanțarea reabilitării ecologice a factorilor de mediu sub toate aspectele.

Sub aspect geologic, acumularea auro-argentiferă pusă în evidență de cercetările, în extindere, ale companiei Roșia Montană Gold Corporation  reprezintă un model aparte puțin cunoscut, până acum, în zonele miniere legate de procesele vulcanice miocene (12-15 milioane ani).

În consecință, și eficiența economică a unei asemenea exploatări este mai puțin familiară activității miniere din România. 

CONCLUZIE 

Ținând seama de consecințele distrugătoare pentru mediu și amenințătoare pentru colectivitățile  umane, ca și de aspectele arheologice și istorice, Academia Română, care exprimă pozițiile celor mai de seamă oameni de știință și de cultură ai țării, solicită factorilor responsabili ai destinelor României să împiedice realizarea acestui proiect.