Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

La sediul Fundației Naționale pentru Știință și artă a fost lansat, în ziua de 27 aprilie 2002, partea a III (1878-1891) și a IV-a (1886-1889) a volumului V, Oratorie din seria de Opere a lui Mihail Kogălniceanu, îngrijit de Georgeta Penelea Filitti.

În alocuțiunea de deschidere, acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române, a subliniat că această apariție editorială, datorată doamnei Georgeta Penelea Filitti, reia seria începută încă înainte de 1989 și va fi continuată cu alte două volume în colecția „Opere Fundamentale”. „Actuala ediție este făcută într-un mod aproape desăvârșit” și felicitând distinsa specialistă i-a dorit să aibă puterea de a continua tradiția editării operelor esențiale ale culturii noastre. 

Acad. Dan Berindei a mărturisit că a redescoperit pe Kogălniceanu ca senator, cu o prezență extraordinară și acest volum este unul cu valoare testamentară, știut fiind că s-a stins din viață în 1891. Discursurile îl prezintă pe Kogălniceanu prezent în tot ce interesa treburile statului - se ocupă de situația Dobrogei, de armată, de starea țăranului, de alegeri, de regulamentul camerei, până și de restaurarea monumentelor istorice. În toate se dezvăluie un remarcabil orator, ale cărui expuneri erau impregnate de istorie și de amintiri. În acest ton, președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie a sugerat editarea unui volum cu discursurile lui Ion Brătianu, Titu Maiorescu sau Lascrăr Catargiu. Cât despre acest volum, acad. Dan Berindei a apreciat că „a făcut o operă de însemnătate națională, pentru care trebuie să-i fim recunoscători”.

Georgeta Penelea Filitti a evocat, în intervenția sa, începuturile acestei munci, mărturisind-și deschis admirația pentru Mihail Kogălniceanu. Depănând amintiri și mulțumind celor care i-au fost alături, distinsa cercetătoare a încheiat răspunzând la întrebarea: cui slujește astăzi o ediție Mihail Kogălniceanu, mai ales un volum de oratorie? În primul rând, oamenilor politici pentru care este aproape un Vadae Mecum pentru fiecare dintre ei, oratoria lui Kogălniceanu fiind impecabilă, pentru că „istoria se repetă, relațiile sunt cam aceleași, criticele, detractările, apărarea pătimașă, toate se repetă”. „Noi avem datoria să continuăm să scoatem ediții, fiindcă ele trebuie să existe”.