Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

O sărbătoare a matematicii

Printre atâtea sărbători multicolore și zgomotoase, o sărbătoare a matematicii este, cu adevărat, una a libertății spiritului, dacă acceptăm o definiție celebră a acestei discipline științifice. O asemenea sărbătoare a avut loc în aula Academiei Române, prilejuită de înmânarea Diplomei Honoris Causa a Academiei Române profesorului francez Jean-Pierre Serre, unul dintre cei mai străluciți matematicieni contemporani, primul distins, în anul 2003, cu premiul Abel.(imagini). 

În deschiderea solemnității, acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române, a făcut o prezentare a vieții și activități distinsului oaspete. Născut în anul 1926, Jean-Pierre Serre a urmat cursurile Școlii Normale Superioare și a obținut, în 1951, titlul de doctor în matematică la Sorbona. De-a lungul anilor, a desfășurat o bogată activitate la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS), la Facultatea de Științe a Universității din Nancy și, din 1956 până în 1994, a fost profesor la Collége de France. Pentru meritele sale, prof. Jean-Pierre Serre a fost distins cu Legiunea de onoare, în grad de comandor, cu l’Ordre National du Mérite în grad de ofițer, a fost ales membru al mai multor instituții academice de prestigiu , i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa a numeroase Universități, a primit mai multe medalii și premii. 

Lucrările științifice ale prof. Jean-Pierre Serre au influențat profund progresele matematicii și au avut un rol important in dezvoltarea unor domenii ca topologia, geometria algebrică și teoria numerelor. Abordările sale științifice sunt dintre cele mai abstracte, însă își găsesc și importante aplicații concrete.

O disciplină care dezvoltă imaginația și rigoarea

Prezent la solemnitatea din aula Academiei Române, E. S. Philippe Etienne, ambasadorul Franței în România, și-a exprimat bucuria de a fi din nou oaspete al Academiei Române, „împreună cu familia de matematicieni din care fac și eu parte pentru a întâmpina pe unul dintre cei mai străluciți membrii ai săi, Profesorul Jean-Pierre Serre”. O bucurie este și faptul că această vizită coincide cu cea de a doua ediție a Săptămânii Științei și Tehnologiei, organizată de Ambasada Franței în România, Academia Română și Ministerul Educației și Cercetării având ca scop „să sensibilizeze publicul față de locul pe care îl ocupă știința și aplicațiile ei tehnice în viața cotidiană, prin expoziții și conferințe”. Se dorește ca, pe viitor, să se acorde o importanță mai mare acestei discipline, „prezentând matematica în viața cotidiană și în lumea înconjurătoare, ca materie plină de viață, dinamică și amuzantă”. În acest sens, Excelența Sa a făcut un apel la matematicienii francezi și români pentru a realiza acest proiect, „inspirându-se din inițiativa franceză Târgul matematicienilor, organizat cu prilejul Sărbătorii Științei”. Se știe că, începând cu „Pascal, Franța a dat lumii mari matematicieni și tradiția Școlii Normale Superioare, a Colegiului Franței, a CNRS are un rol important în menținerea acestui prim loc al școlii de matematică, o adevărată caracteristică a Franței”. În continuare, distinsul ambasador-matematician a evocat tradiția românească în domeniul cercetării matematice, ilustrând-o cu Institutul de Matematică al Academiei Române. A fost amintit rolul olimpiadelor naționale anuale pentru menținerea titlului de excelență în această disciplină „care dezvoltă atât imaginația, cât și rigoarea”. Vorbind despre bunele relații dintre matematicienii francezi și români și perspectivele favorabile, E.S. Philippe Etienne a anunțat că „pentru prima oară, la București, se va organiza un concurs de admitere pentru clasele preparatorii în matematica superioară la liceele Louis Le Grand din Paris și Pierre Fermat din Toulouse” și că „vor fi acordate două burse pentru cei laureați”. În încheiere o mărturisire: „cât despre mine, aș fi încântat dacă mâine ar lua naștere un proiect de cooperare între matematicienii români, francezi și norvegieni. Fiți siguri că m-aș angaja în susținerea lui”.

Abel, un Ibsen al matematicii

E.S. Leif Arne Ulland, ambasadorul Norvegiei în România și-a început discursul cu evocarea ceremoniei din 3 iunie 2003, când, la Oslo, Majestatea Sa, Regele Harald al Norvegiei a înmânat profesorului Jean-Pierre Serre premiul Abel. „Istoria Premiului Abel, începe, bineînțeles, cu Niels Henrik Abel însuși. Mort în anul 1829, la vârsta de 27 de ani, acest norvegian este unul dintre cei mai străluciți matematicieni ai timpului său”, făcând descoperiri care au influențat matematicienii până în zilele noastre. Abel și-a făcut studiile în Norvegia. Încă din adolescență studiilor ecuațiilor algebrice. A cercetat în biblioteci, s-a familiarizat cu operele unor matematicieni celebri. Primind o bursă de studii a plecat la Berlin, unde și publicat lucrările, și Paris. În 1827, fiind bolnav, Abel s-a întors în Norvegia și a continuat să lucreze cu frenezie până la moarte, survenită doi ani mai târziu, fără să știe că fusese titularizat la Universitatea din Berlin. La câteva luni mai târziu, primea, postum, Marele Premiu al Academiei Franceze de Științe. Ca matematician, Abel reprezintă ceea ce Ibsen esteîn dramaturgie.

În 2002, anul bicentenarului nașterii, s-a stabilit un fond Abel, destinat, finanțării unui premiu care să fie acordat începând cu anul 2003. Premiul este în valoare de șase milioane de coroane norvegiene, aproximativ egal cu Premiul Nobel și este Academia de Științe și Litere a Norvegiei, pe baza propunerii făcute de un Comitet Abel, care are misiunea să evalueze candidații nominalizați de organizațiile internaționale ale matematicienilor. În prezentarea Academiei de Științe din Norvegia se apreciază că premiul a fost acordat „pentru rolul central în elaborarea unei forme moderne a numeroase domenii din matematică, în special în topologie, geometrie algebrice și teoria numerelor. Timp de mai bine o jumătate de secol, Profesorul Serre a adus o contribuție remarcabilă la progresul matematicii timp și continuă pe această cale”.

De la frumusețea teoriei la practica vieții cotidiene

La vremea lui, Philolaus afirma că „tot ce poate fi cunoscut are număr; fără acesta nu se poate concepe sau cunoaște ceva”, convins că „adevărul îi este propriu și sădit în esența sa”. De la adevărul acestei afirmații la cele ale fiecărei zile este un drum atât de lung încât, ades, cu greu poate fi străbătut. Pentru o corectă înțelegere a conferinței „Despre numerele prime”, susținută de Profesorul Jean-Pierre Serre l-am rugat pe acad. Solomon Marcus să facă o sinteză, accesibilă și nespecialiștilor. Domnia Sa a început amintind, ceea ce știm din școală, că numerele prime sunt cele care nu au alți divizori decât pe unu și pe ele însele. Tot atunci cunoaștem teorema lui Euclid după care există o infinitate de numere prime. Din această infinitate rezultă dificultatea de înțelege șirul numerelor prime. Cum sunt distribuite numerele prime în șirul numerelor naturale? Ce se întâmplă când ne depărtăm spre numere din ce în ce mai mari? Situația este foarte derutantă, fiindcă, după unele informații, ele s-ar rări pe măsură ce înaintăm spre numere mai mari. După alte informații, ele ar deveni mai dense. Tocmai la această problemă s-a referit și profesorul Jean-Pierre Serre: încercările de evaluare a numărului de numere prime existente până la un anumit număr n, până la 1000, până la 10.000, până la 100.000 ș. a. m. d. A enunțat teorema care răspunde la această întrebare, care arată că pragul care limitează numărul de numere prime implică funcția logaritmică. Apoi, profesorul Serre s-a referit la o altă problemă: Cum stabilim dacă un număr este sau nu un număr prim? Pentru numerele mici, se încearcă, pe rând, divizorii posibili. Dar pentru numere din ce în ce mai mari, chiar algoritmul lui Euclid, de descompunere a unui număr în factori primi, devine foarte complicat. Cum conferința a fost pur teoretică, l-am rugat pe acad. Solomon Marcus, să vorbească aplicații practice: „Tocmai pe această idee se bazează o metodă relativ recentă o metodă de codificare de așa natură încât să prezinte dificultăți insurmontabile pentru cei care încearcă să spargă anumite coduri secrete. De pildă, modul în care folosim cardul la un Bancomat. Se dovedește astfel, că aceste proprietăți ale numerelor prime, problema primalității, la care s-a referit profesorul Serre, sunt de interes teoretic și au și o mare valoare practică, fapt nebănuit în urmă cu câteva decenii. Se credea că teoria numerelor este splendid de frumoasă, dar fără aplicații practice. Iată că are și aplicații practice”.

Pentru sfârșit, vă propun să reflectăm la cuvintele unui înțelept de demult: „Mi se pare că matematicienii au păreri judicioase și nu e de mirare că ei judecă bine despre natura fiecărui lucru; căci judecând bine despre natura universului ei văd bine și cum este fiecare lucru în parte”.