Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

În amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române s-a desfășurat, în ziua de 11 mai 2004, seminarul cu tema Cooperarea euro-atlantică în știință și tehnologie, organizat de Academia Română și Ministerul Educației și Cercetării cu prilejul vizitei în România a Domnului Jean Fournet, secretar general adjunct al NATO pentru Diplomație Publică.

Lucrările seminarului au fost deschise și moderate de acad. Florin Filip, vicepreședinte al Academiei Române. 

Prof. dr. Gheorghe Popa, secretar de stat pentru activitatea de cercetare a susținut comunicarea „Sistemul CD din România”.  Dl. Jean Fournet, secretar general adjunct a prezentat sintetic „Noile direcții ale Programului NATO Securitate prin Știință”

Cele două intervenții au fost urmate de întrebări și răspunsuri, oferind participanților posibilitatea unei mai bune cunoașteri a noilor posibilități pe care le au institutele de cercetare din România în cadrul programului de cooperare științifică NATO.

Prof. dr. Gheorghe Popa

Dl. Jean Fournet

În cea de a doua parte au fost prezentate comunicările: 

  • „Participarea României la Programul Științific NATO”, de Adrian Mihai Câmpurean, consilier al Ministrului, reprezentantul României în Comitetul Științific NATO; 

  • Experiența unui evaluator NATO de acad. Florin Filip, vicepreședinte al Academiei Române; 

  • „Programul Național de Cercetare pentru securitate”, de Marius Ioan Piso, de la Agenția Spațială Română; 

  • Proiectul SfP „Impactul cutremurelor din regiunea Vrancea asupra securității orașului București și a altor zone urbane adiacente (modelarea mișcării solului și predicția pe termen mediu)” de Ion Mărmureanu de la INCD Fizica Pământului;

  • Proiectul NATO SfP „Supravegherea inundațiilor periculoase din România și Ungaria folosind date satelitare”, de Gheorghe Stăncălie de la INMH.

În încheiere, acad. Florin Filip a subliniat că schimbările din Programul NATO pentru securitate prin știință plasează România într-o situație mai favorabilă în relațiile de parteneriat în cadrul cooperării euro-atlantice.

Informații despre activitățile NATO în domeniul științei pot fi găsite la adresa : http://www.nato.int/science