Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

În sala de expoziții  a Bibliotecii Academiei Române s-a deschis, în ziua de 20 mai 2004, expoziția Cultură și Civilizație Persană, organizată de Academia Română în colaborare cu  Ambasada Republicii Islamice Iran.

În deschidere, prof. Gabriel Strempel, membru de onoare al Academiei Române, directorul general al Bibliotecii Academiei Române a spus că expoziția este alcătuită din colecțiile de manuscrise, de stampe și imprimate și „înfățișează, pe de o parte, bogăția averii noastre spirituale și, pe de altă parte, vechimea relațiilor culturale dintre popoarele noastre”

Cultura noastră a perceput valorile spirituale persane, care au fost traduse sau care au inspirat scriitorii noștri și felul în care a făcut-o de-a lungul timpului este reflectat sintetic în această expoziție, un spațiu de dialog cordial între culturile noastre.

Exponatele au o tematică variată - de la probleme de gramatică, de aritmetică la teme religioase, etice sau jurisprudență musulmană. Firește, un loc deosebit îl ocupă poezia - de la o antologie din 1493 la Omar Kayam cu celebrele sale catrene traduse și în limba română. Mai reținem Saadi (Golestan), Hafez (Divanul), Soukat sau Cronica regilor a lui Firdousi. Bine reprezentate sunt și manuscrisele, în sine opere de artă, și vom aminti doar Sa’di cu „Grădina parfumurilor”,  „Adevărul revelației întru cinstirea omului (o înfățișare  a frumuseților naturii și înțelepciunii omului credincios, întemeiată pe învățătura Coranului) sau „Oglinda lumii”. Continuăm cu celebrele „Scrisori persane” ale lui Montesquieu, „Sistemul religiei mahomedane, semnată de Dimitrie Cantemir sau cu vocabularul persano-turc. Mai pot fi admirate cele 18 miniaturi din Cabinetul de Stampe ale Bibliotecii sau  traduceri în limba română din poeți persani clasici. Ambasada Iranului a donat o serie de lucrări   despre cultura persană.

Acad. Florin Filip, vicepreședinte al Academiei Române, a transmis un mesaj din partea acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române. În continuare, acad. Florin Filip a prezentat oaspeților Academia Română ca un for de consacrare a celor mai prestigioase personalități ale științei și  culturii din țara noastră și, totodată, un puternic centru de cercetare fundamentală.

În alocuțiune sa, E. S. Ali Akbar Farazi, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Islamice Iran a mulțumit Academiei Române pentru organizarea acestei expoziții, expresie a bunelor relații culturale dintre cele două țări. După ce a amintit vechimea civilizației și culturii iraniene, Excelența Sa a afirmat  că „Iranul nu este doar numele unui teritoriu, ci a unei mentalități, culturi și istorii, care, de-a lungul timpului, a influențat civilizația și cultura Europei”. Cultura iraniană este bine cunoscută în România, după cum mari scriitori, poeți sau artiști români sunt cunoscuți în Iran.

Tinere studente de la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea din București au recitat, în limbile iraniană și română, poezii de o aleasă frumusețe și profunzime filosofică.

Au participat acad. Marius Iosifescu, vicepreședinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române și ai corpului diplomatic, personalități ale vieții noastre culturale.

Realizată de Gabriela Dumitrescu și Cătălina Macovei, expoziția va rămâne deschisă până la 20 iunie 2004.