Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

În amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române s-a desfășurat, în ziua de 22 iunie 2004, sesiunea omagială Centenar - acad. Nicolae Cernescu (1904 - 1967), organizată de Secția de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București și Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie.

În deschidere, acad. Valeriu Cotea, președintele Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, moderatorul lucrărilor, a făcut o prezentare sintetică a vieții și activității științifice ale acad. Nicolae Cernescu. Născut în anul 1904, acad. Nicolae Cernescu a urmat cursurile Facultății de Științe din București, continuându-și studiile la Politehnica din Zürich, unde și-a luat și doctoratul în chimie în anul 1931. Revenit în țară a fost, rând pe rând, asistent la catedrele de Chimie Generală și Chimia Solului ale Facultății de Agronomie, asistent și șef de lucrări la Catedra de Chimie Fizică și Analitică, conferențiar, profesor de pedologie la Institutul Agronomic București. Pentru contribuțiile sale deosebit de valoroase este considerat ca fondatorul pedologiei moderne românești. În linii generale, a adus contribuții importante în domenii ale chimiei fizice și fertilității solurilor, în ameliorarea fertilității solurilor acide prin adaos de marne. Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în numeroase cărți, articole și studii publicate în țară și peste hotare, dintre care amintim: „Capacitatea de schimb a solului în raport cu conținutul de argilă și humus”, „”Les sols de la regione situee entre le Danube, Les Carpates et la Mer Noire”, „Clasificarea solurilor cu exces de umiditate”, „Soil and Natural Condition of the Romanian People’s Rep”. Între preocupările sale științifice, un loc deosebit l-a ocupat rezolvarea problemelor legate de clasificarea, raionarea pedogeografică a țării și redactarea hărților pedologice. Lucrările sale au fost deosebit de apreciate și peste hotare, fapt ce a făcut să fie ales ca membru al mai multor societăți științifice europene. A fost ales ca membru corespondent al Academiei Române în anul 1955 și titular în 1963, fiind, între 1966-1967 președinte al Secției de Științe Agricole și Silvice.

Aspecte ale vieții și operei academicianului Nicolae Cernescu, locul său în istoria științei românești și universale, au fost înfățișate, pe larg în comunicările prezentate de:

  • Prof. Nicolae Florea, membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice, - „Actualitatea operei științifice a distinsului om de știință Nicolae Cernescu”

  • Dr. Alexandra Vasu, de la Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie - „Chimia solului în viziunea academicianului Nicolae Cernescu”

  • Dr. Ion Muntean, președintele Societății Române pentru Știința Solului, - „Nicolae Cernescu, personalitate națională și internațională”

  • Dr. Volumnia Cucută, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București - „Activitatea didactică a profesorului Nicolae Cernescu”