Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Aula Academiei Române a găzduit, în ziua de 23 august 2004, sesiunea de comunicări științifice cu tema „23 august 1944 după 60 de ani. Interpretări și reinterpretări”, organizată de Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române.

Deschizând lucrările sesiunii, acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române, a motivat pentru ce a fost organizată această sesiune dedicată zilei de 23 august, „eveniment care a fost confiscat și de multe ori mistificat. ”Acum este posibilă o dezbatere liberă și numeroasele documente noi descoperite îngăduie o   judecată dreaptă a evenimentelor petrecute atunci.  Un motiv special constă în faptul că acum Academia Română pregătește cel de al IX-lea volum din Istoria Românilor, care acoperi anii 1940-1948. „Este o epocă tragică și este bine să o cunoaștem în totalitatea și în esența ei. Trebuie să ne asumăm adevărul. Dar ca să-l asumăm trebuie să-l cunoaștem. Cunoscându-l, ne putem apăra corect de acuzațiile nedrepte, de exagerările, mistificările, procesele de intenție, culpabilizările care s-au ținut lanț timp de o jumătate de secol și n-au încetat nici astăzi ... În 1945, când fascismul a fost înfrânt, intelectualii români credeau că ceva esențial se va schimba în viața noastră.” Amintind de volumul de interviuri „Lumea de mâine” a lui Ion Biberi, au fost citate ideile în care, atunci, credeau Mihail Sadoveanu, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea, Tudor Vianu, Alice Voinescu și George Călinescu. Realitatea avea să arate că „lumea românească nu a arătat deloc așa cum își închipuiau intelectualii în 1945... Mulți dintre visătorii din 1945 au avut tristul privilegiu de a verifica prin propria experiență, adică prin detenție, contrariul a ceea ce credeau...și care s-a dovedit a fi începutul altei tragedii.”

Acad. Dan Berindei, moderatorul lucrărilor sesiunii,  a abordat ziua de 23 august ca o „dată memorabilă a istoriei naționale” nefericit situată între „politică și istorie”. Afectată ades de politică, istoria este modificată, denaturată, cum s-a întâmplat și cu actul de a 23 august, nu odată diabolizat. Tocmai de aceea,  „suntem datori ca înlăturând negând afirmații incompetente să-i facem bilanțul, care revine istoriografiei și reprezentanților ei autentici și revine, de asemenea, Academiei Române ca înalt for de echilibru și judecată, ca apărătoare a memoriei națiunii.” Distinsul istoric a argumentat că „actul istoric de la 23 august este demn de figura la loc de onoare între momentele decisive, cu valențe de istorie universală, de la sfârșitul teribilei conflagrații.” Atunci, evenimentul a fost perceput ca o descătușare, „o revenire la normalitate, când, dimpotrivă, era începutul unui lung calvar, care nu se va încheia, păstrându-și sechelele dureroase, pe care le resimțim încă cu toții.” Nu a fost, nici pe departe, o eliberare de către armata roșie, „țara a fost ocupată și supusă durului regim al ocupantului, bogățiile ei au început să se scurgă ireversibil și, din păcate în multe privințe iremediabil, către Răsărit.” Pe plan social au început modificări dureroase, cu numeroase repercusiuni, dar a considera 23 august ca „marele vinovat”, înseamnă a nu ține seama de existența, atunci, a unei situații fără ieșire.” Se știe că, „în jocul marilor puteri România era alocată zonei de dominație sovietică.” Scenariile alternative posibile fac ca 23 august să apară „ca răul el mai mic la care s-a recurs, nu în condiții optime, dar fără de care țara risca, atunci, dispariția de pe harta continentului.” Din păcate, aportul armatei române, jertfele numeroase, nu au fost luate în considerație „când s-a luat decizia politică a marilor puteri învingătoare, nerecunoscându-se, prin Tratatul de la Paris, cobeligeranta, deplin meritată și plătită din greu cu tribut de sânge și de pierderile materiale de națiunea română.” Cert este că datorită actului de la 23 august „existența statului român nu a fost întreruptă și  tot datorită lui românii s-au înscris în calendarul lumii contribuind într-o măsură importantă la scurtarea celui de al doilea război mondial.” Și este limpede că însemnătatea acestui moment depășește România și se afirmă ca „un moment de istorie universală.”

Intitulată „O zi decisivă a celui de al doilea război mondial”, comunicarea prezentată de dr. Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Române, a ilustrat, cu numeroase documente,  adevărul acestei evaluări făcute de un celebru istoric englez și care „se reazemă pe constatarea că în urma defecțiunii României, întreg dispozitivul militar al Germaniei din Europa de sud-est s-a prăbușit și că ceea ce a fost o înfrângere militară în spațiul românesc ca urmare a declanșării sovietice s-a transformat într-o catastrofă care și-a amplificat în timp proporțiile.” A fost înfățișat un veritabil film al zilei de 23 august, cu evenimentele internaționale care au anticipat acest act istoric și a celor care au urmat. În esență, pentru Hitler, era o problemă de timp și spațiu, care să-i permită pregătirea unui potențial militar perforant. Or, evenimentele de la 23 august „au privat Germania de un aliniament strategic, poarta Focșanilor, și un al doilea, care era lanțul munților Carpați.” În același timp, „Germania a pierdut cel mai important zăcământ de petrol”. Ceea ce s-a petrecut la 23 august, a fost comparat cu debarcarea din Normandia.  A fost o acțiune, care, așa cum s-a apreciat, „a salvat mii și milioane de vieți germane, ruse, engleze, americane, dar despre care, poate, doar  că poate unul la un milion dacă știe ce s-a întâmplat în ziua de 23 august 1944”. Așa este, dar „istoricii români, Academia Română avem datoria să o spunem și s-o spunem răspicat.”

Făcând un bilanț al lucrărilor consacrate acestui eveniment de-a lungul anilor, prof. dr. Gheorghe Buzatu a subliniat că au apărut aproximativ 1000 de cărți speciale, 1500 de cărți generale în care este cuprins acest moment, 3000 de articole, valorizându-se aproape 15.000 de documente. Pornind de aici, istoricul ieșean și-a expus „propriile gânduri”, bazate pe cercetările proprii ce permit aprecierea că, la 23 august,  „ a fost o lovitură de stat, prost pregătită, deși, culmea, a reușit!”. „Actul de la 23 august i-a ajutat pe aliați în sectoare de front, iar sovieticilor, pur și simplu, le-a oferit o țară, România, pe tavă.”  E important să reținem că, „în primul rând, ar trebui să facem eforturi pentru a evita falsa înțelegere a faptelor în care s-au împletit dar s-au și despărțit, din nefericire,  în chip dramatic și decisiv creindu-se o prăpastie între ele.” Poate cuvântul corect care ar trebui să fie folosit este cel de „trădare”, deși nu este pronunțat. În ideea că a fost vorba de o lovitură de stat s-au invocat numeroase documente, între care „episodul cardinal” a fost arestarea Antoneștilor, într-o reconstituire a evenimentelor, folosind numeroase documente, dar în principal, „Însemnările din celulă” dintr-o agendă din 1930 a regelui Carol al II-lea și o serie de detalii din interogatoriile lui Ion Antonescu în cadrul pregătirii procesului „marii trădări naționale.”  Din cercetarea acestor documente se deduce existența a două soluții - a complotiștilor și a victimelor loviturii de stat. S-a desprins concluzia: „...Regele și echipa sa, complet nepregătiți, apreciau că era suficient ca să se anunțe arestarea Antoneștilor și întoarcerea armelor, că Aliații – iluzie deșartă – s-ar fi grăbit să ofere României armistițiul, în cele mai bune condițiuni! Or, se cunoaște prea bine, nu avea să fie așa. N-a fost admis nici un armistițiu, iar presa internațională (Times, New York Times ș.a.) de a doua zi (24 august 1944) s-a limitat să vorbească de capitularea României, care, efectiv, se produsese. Ion Antonesscu urmărea, dimpotrivă, să încheie efectiv un armistițiu, ale cărui consecințe, mult mai favorabile unei capitulări de genul celei menționate, ar fi fost incontestabil pozitive.” Devine astfel evident că despre 23 august „știm mai puține decât ar fi posibil să descoperim” și evenimentele de atunci „rămân pentru multă vreme un excelent subiect de noi și deosebit de fructuoase explorări și descoperiri.”

Abordând „Rolul forțelor politice în pregătirea și înfăptuirea actului istoric de la 23 august 1944”, prof. dr. Ioan Scurtu, subliniind că „istoria este o știință care se îmbogățește continuu, pe baza unor noi documente scoase la iveală, a reliefat o serie de concluzii esențiale, dintre care amintim: România a intrat în cel e al doilea război mondial pentru a-și reface granița de Răsărit și singurul partid care s-a opus a fost, cum se știe, partidul comunist. „De la sfârșitul lunii iulie 1941, când Basarabia și nordul Bucovinei au fost reintegrate statului român, pozițiile guvernaților și cele ale principalelor partide s-au despărțit”, singurul partid care și-a menținut poziția fiind cel comunist. Bătălia de la Stalingrad a fost un „adevărat șoc pentru întreaga clasă politică din România” și au fost momnte în care regimul antonescian a colaborat cu liderii partidelor istorice, „ajungându-se până la acțiuni comune vizând negocierea armistițiului cu Națiunile Unite și ieșirea României din alianță cu Germania.” Acest consens a existat până în dimineața zilei de 23 august, însă nu a fost finalizat într-o decizie comună, așa încât după arestarea lui Antonescu, la radio a fost dată Proclamația regală prin care se anunța „ieșirea noastră din alianța cu Puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite.” Au fost momente de mare cumpănă și hotărârea era necesară pentru salvarea națională, regele Mihai fiind „sprijinit de liderii principalelor partide politice și de armata română” și trebuie să „recunoaștem această realitate, fără ură și fără părtinire.”

Comunicarea „Armata română și schimbarea de alianță din 1944”, prezentată de Colonel dr. Petre Otu, a înfățișat pe larg, cu o bogăție de referiri la documente, desfășurarea evenimentelor începând cu 20 august, după ce bătălia de la Stalingrad a dus la o criză a relațiilor româno-germane și „România și-a dat seama că războiul este pierdut și a început tatonările pentru ieșirea din Axă și alăturarea de coaliția  Națiunilor Unite. ”La mijlocul lunii august 1944, Germania nu mai avea capacitatea și nici mijloacele de a acapara teritoriu românesc și de ași îndeplini angajamentele asumate la 30 august 1940.” La 23 august 1944, trupele sovietice ajunseseră „pe aliniamentul nord, Târgu Neamț, sud-vest, Roman, sud, bârlad, nord-est, Huși... și această ofensivă a precipitat criza finală a raporturilor româno-germane.” Situația era deosebit de complexă și s-a făcut precizarea că „ostilitățile au fost începute de germani, la ordinul lui Hitler, nu de români.” Difuzarea Proclamației regale a generat o anume confuzie, ceea ce a dus la sporirea numărului de jertfe. „Prin proporțiile sale, pierderile suferite de armata română pe frontul din Moldova se ridicau la cele de la bătălia de la Stalingrad, ceea ce face ca numai din acest punct de vedere să se vorbească de Stalingradul de la porțile Moldovei.” Pe tot parcursul acestor evenimente, armata română s-a comportat admirabil. „Strict juridic vorbind, la 23 august 1944 a avut loc o schimbare de guvern... care a antrenat o schimbare de alianță, ieșirea din Axă și alăturarea la coaliția Națiunilor Unite.” Dincolo de toate cele afirmate și de cele ce se mai pot afirma, reținem că „la 60 de ani distanță de la acele evenimente, rememorate astăzi de societatea românească sub semnul unor dispute, spunem că armata română a pierdut în cel de al doilea război mondial 800 de mii de oameni și că aceste jertfe au dreptul măcar la recunoștința noastră.” Pentru că, ne învață Miron Costin, „nemurirea oamenilor s-ar stinge de n-ar avea în cuget amintirea trecutului.”

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Florin Gh. Filip, acad. Marius Iosifescu, acad. Gheorghe Vlăduțescu, vicepreședinți ai Academiei Române, acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, P.F. Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, membru de onoare al Academiei Române, membri ai Academiei Române, specialiști, cercetători.