Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

C o m u n i c a t   

În amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române a avut loc, în ziua de 31 august 2004, lansarea volumului „Tratat de diabet - Nicolae Paulescu”, coordonat de Constantin Ionescu Târgoviște, membru corespondent al Academiei Române, „ o nouă sinteză românească a problematicii ridicate de una dintre bolile dominante ale epocii moderne, diabetul zaharat”.  

În deschidere, acad. Maya Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, a apreciat apariția acestui Tratat ca un eveniment științific important, marcând, pe de o parte, personalitatea lui Nicolae Paulescu descoperitorul insulinei și, pe de alta, impresionatul volum de informații aduse la zi din bibliografia mondială și cercetările românești, prezentate în 1500 de pagini, riguros structurate în cincisprezece capitole. Fiecare capitol cuprinde definiția formulată în termeni preciși, urmată de clasificări, prezentări , astfel încât deschide căile unui studiu sistematic aprofundat sau, după caz, doar urmărirea  unor aspecte. Diabetul este prezentat ca „o tulburare complexă a metabolismului energetic al organismului.” Primele capitole sunt dedicate istoricului diabetului zaharat în lume și în România, ca și decernării premiilor Nobel pentru diabetologie. Cum este firesc este subliniată prioritatea lui Nicolae Paulescu, ca și contribuțiile altor mari personalități cum este, bunăoară, ale lui Ion Pavel. Nu lipsesc capitolele dedicate celulei și importanței ei în diabetogeneză. Sunt preyentate, de asemenea, complicațiile diabetului în contextul mai larg al considerării acestei maladii ca una „eminamente vasculară”, care „oferă argumente solide pentru urgenta înființare a consorțiului cardiodiabetologilor” Această apariție este o izbândă a cercetării românești la care au contribuit treizeci și unu de specialiști și cercetători, coordonați de prof. univ. Constantin Ionescu Târgoviște, directorul Institutului de diabet, nutriție și boli metabolice „Nicolae Paulescu”. Și cum, în continuarea acestui Tratat este proiectat „Tratatul de nutriție Paulescu”, acad. Maya Simionescu și-a exprimat speranța că acest proiect va fi  curând realizat la termenul prevăzut.

Prof. univ. dr. Florin Popa, rectorul Universității de Medicină Carol Davila a felicitat autorii care au realizat această adevărată „bibliotecă de cărți dedicate diabetului”. Reliefând valoarea descoperirii insulinei de către Nicolae Paulescu, comunicată în urmă cu 83 de ani,  într-o revistă de specialitate în limba franceză, rectorul UM Carol Davila a amintit de ziua în care a fost dezvelită statuia sa în parcul Universității. Amintind și de alte nume ilustre ale căror cercetări au intrat în istorie, a fost făcută propunerea ca statuile lor să fie așezate într-o adevărată rotondă a medicinii românești.

Prof. Dan Cheța a evocat moștenirea spirituală a lui Nicolae Paulescu, acest „aristocrat și ascet” al științei. Cum se știe descoperitorul insulinei a fost un profesor și un savant de excepție și faptul că a avut unele idei care nu pot fi împărtășite, „ o deviere conceptuală”, nu  este de natură să umbrescă meritele sale științifice. Faptul că nu i-a fost conferit premiul Nobel reprezintă un adevărat scandal. De subliniat că, la Tratatul apărut acum au contribuit și mulți tineri cercetători, cărora li s-a oferit prilejul unei reale afirmări profesionale.

În intervenția sa, Ioan Ganea, director adjunct al Editurii Academiei Române, la care a fost publicat Tratatul a felicitat autorii, pe toți cei au contribuit la apariția lui în condiții de excepție, în special doamnei Eugenia Ciubîncan, director al Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.  Am reținut și propunerea apariției altor tratate, de egală valoare, care să poarte numele unor ctitori de școli științifice.

Intuind o posibila întrebare despre titlul lucrării, prof. univ. Constantin Ionescu Târgoviște a amintit de tratatul „Joslin’s Diabes Mellitus”, nume-reper în diabetologia americană, pentru a sublinia că, pentru noi, acest titlu „trebuia legat de numele lui Nicolae C. Paulescu, pentru a sublinia contribuția cu totul de excepție a marelui nostru fiziolog în diabetologia europeană.” Un element de originalitate al acestui Tratat este prezentarea istoricului diabetului zaharat, care a necesitat un efort deosebit pentru „identificarea principalelor repere care au marcat istoria gândirii diabetologice, din antichitate până în prezent.” Într-adevăr este un drum lung și anevoios de la definirea lui ca „boală misterioasă” sau „o boală cu sediu necunoscut”  până la considerarea sa ca o „boală a celui mai complex sistem biologic, cel energetic”, înțelegerea sa fiind  „condiționată de dezvoltarea chimiei și biochimiei, a biologiei celulare și a geneticii.” Accentuând importanța înființării consorțiului de cardiodiabetologie, distinsul medic a invocat numeroasele noi descoperiri și metode de diagnostic și tratament și faptul că 80% din bolnavii cardiaci sunt și diabetici. Mulțumind tuturor celor care au contribuit la această „izbândă”, prof. univ. Constantin Ionescu Târgoviște a vorbit și despre alte două proiecte. Despre primul,  „Tratatul de Nutriție, Nicolae Paulescu” s-a mai vorbit. Al doilea nu este mai puțin ambițios: o versiune în limba engleză a „Tratatului de diabet Nicolae Paulescu” care să apară în anul 2007, data la care sperăm că România va intra în Uniunea Europeană. Cunoscând înaltul profesionalism și seriozitatea asumării unei asemenea responsabilități avem toate motivele să credem că ambele proiecte vor fi împlinite.

Au participat acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române, membri ai Academiei Române, cadre didactice universitare, cercetători, medici.