Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române a găzduit, în ziua de 17 septembrie, sesiunea de comunicări dedicată împlinirii a o sută de ani de la nașterea acad. Radu Codreanu (1904-1987), organizată de Divizia de Istorie a științei a comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii.

Născut în ziua de 4 septembrie 1904, acad. Radu Codreanu a absolvit Facultatea de Științe din București, începându-și cariera universitară la București (Catedra de Morfologie Generală și Zoologie), continuând-o la Cluj, unde a urmat lui Emil Racoviță la Catedra de Biologie Generală. După o serie de călătorii pentru specializare la Wimereux, Roscoff, Paris, Grenoble și Monaco, în 1939 și-a susținut doctoratul la Sorbona cu teza „Recherches biologiques sur Chromnomide Symbiocladius rhithrogenae (Zavr) ectoparasite cancerigene des Ephemeres torrenticoles.

De-a lungul vieții, acad. Radu Codreanu a împletit activitatea de catedră cu aceea de cercetare, reușind să descopere mai multe specii și genuri. A elaborat peste 230 de lucrări în domeniile zoologiei nevertebratelor, mai ales al parazitologiei, al biologiei generale teoretice, citologiei, studiului sistematic al pretistelelor ș. a. Amintim dintre acestea: „Donnees biologiques et statistiques sur un Pagure Diogenes pugilator de la Mer Noire et ses crustaces parasites”, Evoluția ființei organizate”, „Biologie generală. Cercetare istorică și cauzală a formelor organizate”, „Ecologia marină”.

Pentru valoarea contribuțiilor sale științifice a fost ales membru al Societății Franceze de Zoologie, al Asociației Protistologilor de Limbă Franceză, al Asociației Americane a Protistologilor. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1963 și titular în anul 1974.

După cuvântul de deschidere al prof. Gleb Drăgan, membru corespondent al Academiei Române, au susținut comunicări:

  • Doina Codreanu-Bălcescu - Radu Codreanu, zoologul,

  • Acad. Petre-Mihai Bănărescu - Contribuțiile lui Radu Codreanu în domeniul zoogeografie,

  • Nicolae Manolescu - Un pionier al patologiei comparate a nevertebratelor,

  • Alexandru Marinescu - Radu Codreanu și lumea științifică a Franței,

  • Ștefan Negrea - Radu Codreanu, profesorul.