Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

 Monografia
 “Cellular Dysfunction In Atherosclerosis And Diabetes - Reports From Bench To Bedside” (Editori: Maya Simionescu, Anca Sima, Doina Popov)

Volumul a fost realizat in cadrul Institutului de Biologie si Patologie Celulara “Nicolae Simionescu”, Centru de Excelenta al Comunitatii Europene, sub egida Academiei Romane, si in colaborare cu Programul European de Cooperare in domeniul Cercetarii Stiintifice si Tehnice (COST). Editorii cartii sunt cercetatori stiintifici cu experienta bogata in biologia si patologia sistemului cardiovascular, Acad. Maya Simionescu (Vice-Presedinta a Academiei Romane), Anca Sima si Doina Popov (Membrii Corespondenti ai Academiei Romane).

Prefata si cuvantul inainte al cartii sunt scrise de doi laureati Nobel, Profesorii George E. Palade si Christian de Duve. Profesorul George E. Palade scrie “În septembrie 2004 IBPC “N. Simionescu” a celebrat a 25 aniversare de la înființare. Privind în urmă putem spune că realizările IBPC sunt impresionante și perspectivele unui progres substanțial par în momentul de față asigurate”. In prefata, Profesorul Christian de Duve releva: “ Înțelegerea lumii vii cuprinde și responsabilitatea de a folosi noile cunoștințe pentru bunăstarea societății care sustine efortul cercetării. Printre cei care trebuie sa beneficieze de progresele cercetarii biomedicale sunt bolnavii, care umplu încă spitalele. Fondatorii IBPC au fost conștienți de această responsabilitate atunci când la obiectivele institutului au adăugat patologia celulara. Tinerii cercetători care li s-au alăturat s-au devotat cu zel, competență, entuziasm si dedicație pentru a transforma cunostintele biologiei celulare in aplicații medicale utile. În acord cu filozofia generală a IPBC “N. Simionescu”, capitolele cărții ilustrează acest demers care utilizeaza toate resursele biologiei moderne în lupta împotriva maladiilor”.

Cartea este o monografie internationala care cuprinde 31 de capitole, la care au contribuit 80 de specialisti de inalta clasa din Europa (Finlanda, Franta, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Ungaria), SUA si Canada, precum si 20 de cercetatori si clinicieni din domeniul aterosclerozei si diabetului din Romania. Volumul cuprinde 420 pagini, 171 figuri si 35 de tabele color. 

Ideia alcatuirii acestei carti s-a conturat la Simpozionul International “Disfunctii cardiovasculare in hiperlipidemie si diabet”, organizat de Institutul de Biologie si Patologie Celulara “Nicolae Simionescu” ca Centru de Excelenta al Comunitatii Europene impreuna cu grupul de studiu COST cu tema “Rezistenta la insulina, obezitate si diabet la varste inaintate”. Noutatea acestei monografii este data de prezentarea aspectelor celulare si moleculare comune aterosclerozei si diabetului, ca inflamatia, obezitatea, stresul oxidativ, polimorfismul genic. Cele doua maladii afecteaza astazi dramatic starea de sanatate a omenirii, incidenta lor fiind in crestere exponentiala.

Consideram ca aceasta carte poate fi un instrument de lucru util pentru cercetatorii stiintifici din domeniul biomedical, medicii rezidenti, clinicienii si patologii care pot gasi informatii ample, de ultima ora, asupra mecanismelor celulare intime implicate in ateroscleroza si diabet, maladii cu incidenta preponderent cardiovasculara. Impletirea dintre progresele din cercetarea fundamentala biomedicala si cele clinice poate modifica conceptele traditionale legate de patogeneza si tratamentul acestor boli cu risc global.Astfel, intelegerea modificarilor in desfasurarea proceselor celulare fundamentale poate conduce la elaborarea strategiilor terapeutice “tintite” spre corectarea disfunctiei intr-un nou concept de “medicina moleculara” al carei unic “pacient” este celula.

“Cellular Dysfunction In Atherosclerosis And Diabetes – Reports From Bench To Bedside” este o monografie de inalt nivel stiintific, o sursa de inspiratie la zi, deosebit de importanta atat pentru cercetatorii de la masa de lucru din laborator, cat si pentru cardiologii si diabetologii de la patul bolnavului, o “echipa” angajata in “cruciada” moderna de prevenire, ameliorare sau vindecare a maladiilor cardiovasculare.