COMUNICAT

 

19 noiembrie 2009
ora 12.00

În holul sălii de expoziții
"Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române
a avut loc
prezentarea volumului

"Publicațiile Periodice Românești"

Tomul V
1931-1935

partea I

Editura
Academiei Române

 

Realizat de Ileana Stanca Desa, Elena Ioana Mălușanu, Cornelia Luminița Radu și Ileana Sulica, volumul cuprinde 1778 de titluri de ziare, gazete și reviste aparute între anii 1931-1935.

De menționat și cele trei tipuri de indici - de nume, de localități și, pentru prima dată într-un volum de bibliografie, de tipografii.

Cum apreciază prof. dr. Gabriel Ștrempel, membru de onoare al Academiei Române, director onorific al Bibliotecii Academiei Române, acești ani corespund "unei adevărate explozii politice și culturale românești" când în fiecare dintre cele 71 de județe, câte avea România Mare, au apărut numerose ziare cu caracter politic. La acestea se adăugau și publicațiile diferitelor instituții de cultură, ministere, intreprinderi industriale și bancare. Impresionat este numărul de reviste literare, știut fiind că între cele doua războaie mondiale a apărut "o explozie de reviste culturale, unele de scurtă respirație, altele depășind marginile celor cinci ani care limiteaza bibliografia actuală...".

Când va apare și ultima parte, "va putea fi scrisă o postfață competentă de critică politică, literară și istorică pe baza celor observate".

ÎIn principal, lucrarea este un excelent instrument de lucru pentru o viitoare "Istorie a presei în date", însă poate fi utilă și pentru cei interesați de viața social-politică și culturală din acel timp.

 
copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006