ACADEMIA ROMÂNĂ

100
de ani de la Marea Unire

Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze
condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la
refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în
Primul Război Mondial



Comuna Berthelot
19 iulie 2018

INVITAȚIE - PROGRAM

COMUNICAT DE PRESĂ

REPORTAJ TV
Realizat de televiziunea InfoHD Deva

 

În cadrul Programului dedicat Centenarului Marii Uniri, Academia Română a organizat joi, 19 iulie 2018, la Conacul General Berthelot din comuna cu același nume, județul Hunedoara, seria de manifestări „100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial“.

Evenimentul a debutat la ora 11, cu o ceremonie militară și intonarea Imnului de stat „Deșteaptă-te, române“.

Manifestarea a continuat cu ceremonia depunerii coroanelor de flori la bustul Generalului H.M. Berthelot.

În sala de festivități a Conacului Berthelot s-a desfășurat apoi sesiunea omagială dedicată generalului Henri Mathias Berthelot. Lucrările au fost moderate de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, coordonator al programului aniversar „Generalul Berthelot și Misiunea Militară Franceză în România“. În cadrul sesiunii omagiale au luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Ioan Moșteanu, director de cabinet în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot.

Acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române

Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române

 

Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot

 

 

Reprezentanții Academiei Române, acad. Victor Voicu și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române, și oficialitățile locale au participat apoi la evenimentul de plantare a unui stejar în curtea Conacului.

Evenimentul a fost urmat de prezentarea întregului poștal „General Berthelot“ emis de Romfilatelia și de semnarea panoului filatelic dedicat Centenarului Marii Uniri.

În spațiile expoziționale ale Conacului Berthelot a fost prezentată expoziția „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)“, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României și Muzeul Național Militar.

Manifestările s-au încheiat cu proiecția filmului documentar „Francezii și românii în Marele Război“ realizat de jurnalista Marcela Feraru și de difuzarea interviului acordat televiziunii Trinitas de Jean Claude Dubois, nepotul Generalului Berthelot.

La evenimente au participat personalități din lumea academică, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, cadre militare, istorici, reprezentanți ai comunității locale.

 

 

 

Reamintim că în urmă cu o lună, pe data de 14 iunie 2018, Academia Română a organizat, sub aceeași titulatură, ziua omagială dedicată Generalului Berthelot, la sediul său din Calea Victoriei 125, București, în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Cultural Român.

 
Parteneri Media: Agenția Națională de Presă Agerpres, Societatea Română de Radiodifuziune.
 

 

 

Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931), ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926, a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial și a avut o contribuție esențială în refacerea și reorganizarea armatei române. A fost consilier strategic al Regelui Ferdinand și s-a implicat în susținerea diplomatică și militară a cauzei românești. În semn de recunoștință, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român și a fost declarat cetățean de onoare al României.

Conacul Berthelot. În 1922, la propunerea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Parlamentul României a oferit în dar generalului Berthelot conacul din Fărcădinul de Jos, ce aparținuse familiei Nopcea, veche familie nobiliară românească din Transilvania. În anul 1926, generalul Berthelot a decis să se reîntoarcă în Franța și a donat Academiei Române conacul, împreună cu domeniul pe care se afla. La câțiva ani după instalarea regimului comunist, în 1948, imobilul a fost naționalizat și transformat în sediu de CAP, patrimoniul său fiind jefuit și risipit. După 1989, Conacul a suferit un avansat proces de degradare. Odată cu recuperarea lui de către Academia Română, a fost reabilitat și introdus în circuit științific. Inaugurat la 12 octombrie 2010, actualul conac ce poartă numele generalului adăpostește Centrul de dezvoltare durabilă „Țara Hațegului – Retezat“ al Academiei Române, fiind dotat cu sală de conferințe, laboratoare de cercetare și spații de cazare.

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006