8 decembrie 2014

Cercetarea academică la nivel de excelență europeană
35 de ani de la înființarea Institutului de
Biologie și Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" al Academiei Române


Institutul de Biologie și Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" al Academiei Române a organizat în zilele de 10 și 11 decembrie 2014 Simpozionul aniversar cu tema "De la Cercetarea Fundamentală și Preclinică la Medicina Personalizată". Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea a 35 de ani de la înființarea Institutului.

Deschiderea a avut loc în mod festiv în Aula Academiei Române miercuri, 10 decembrie 2014, ora 10.00, cu discursul Președintelui Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, urmat de alocuțiunile acad. Cristian Hera și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți ai Academiei Române, și de cuvintele rostite de invitații Institutului, prof. Irinel Popescu și prof. Radu Deac, Președintele, respectiv Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale și prof. Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Române.

Intervențiile tuturor locutorilor au subliniat meritele incontestabile ale celor doi fondatori ai Institutului de Biologie și Patologie Celulară, profesorul Nicolae Simionescu și acad. Maya Simionescu, susținuți de mentorul lor, prof. George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. Întorși din Statele Unite după 10 ani de studiu și lucru alături de G.E. Palade în laboratoarelor Universităților Rockefeller și Yale, unde ar fi putut rămâne ca profesori, soții Nicolae și Maya Simionescu au gândit și înființat în septembrie 1979 un institut de cercetare modern, organizat după principii științifice sincrone cu cele din lumea occidentală.

Institutul a cunoscut succesul științific din chiar primul său an de activitate, după cum, tot de la început i-a fost dat să se confrunte cu suspiciunile, obtuzitățile și obstrucțiile sistemului comunist al acelor timpuri. La scurtă vreme după înființarea Institutului, Nicolae și Maya Simionescu se vedeau nevoiți să apeleze la granturi străine pentru a putea asigura finanțarea cercetărilor. Astfel în 1981 National Institute of Health din Statele Unite acordă proiectului propus de cei doi eminenți cercetători români un prim grant de 100.000 de dolari, care a permis cumpărarea substanțelor și aparaturii necesare cercetărilor. Grantul a fost reaprobat cu consecvență, până în 1992.

Cei 35 de ani de funcționare sunt definiți în istoria Institutului de Biologie și Patologie Celulară ca tot atâția ani de succes: aici au fost efectuate cercetări în domeniul medicinii regenerative, al farmacologiei celulei și terapiei celulare, al sistemului cardiovascular în condiții de sănătate și boală, al diabetului etc. Cercetarea și analiza bolilor la nivel celular a constituit un prim pas în controlul bolilor și în administrarea dirijată a substanțelor medicamentoase. Toate aceste teme s-au regăsit pe agenda științifică a simpozionului aniversar, care poate fi accesată la adresa: http://goo.gl/g3C5yN.

Apreciat unanim ca unitate de cercetare de elită și școală de instruire a experților în cercetare fundamentală, Institutul de Biologie și Patologie Celulară a generat nu o dată cercetări similare în institute din Europa și din lume.

Celebra revistă științifică "Nature" scria în 1994: "Institutul de Biologie și Patologie Celulară este perla din coroana Academiei Române".

Astăzi institutul poartă numele fondatorului său, dr. Nicolae Simionescu, și este condus de acad. Maya Simionescu, care se bucură să conducă o instituție "tânără și dinamică". Institutul are un număr de 52 de cercetători din care 60% au mai puțin de 39 de ani. "O echipă talentată, care nu are vocația resemnării".

Despre profesionalismul, înalta ținută științifică și pasiunea ce au asigurat succesul Institutului de Biologie și Patologie Celulară, aflăm mai multe în amplul interviu acordat ziarului "Adevărul" de acad. Maya Simionescu, directorul Institutului: http://goo.gl/WQYMs2.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006