17 aprilie 2015

Lansarea proiectului științific național
"Enciclopedia juridică română"


Joi, 16 aprilie 2015, ora 10.00, în Aula Academiei Române, a avut loc lansarea oficială a proiectului științific național "Enciclopedia juridică română", coordonat de Institutul de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române și de Universitatea "Titu Maiorescu" București.

Elaborarea primei "Enciclopedii Juridice Române" răspunde unei nevoi resimțite în cultura românească încă din a doua jumătate a veacului al XIX-lea, o dată cu desăvârșirea reformelor instituțional-legislative ale perioadei 1859-1866 și constituirea bazelor dreptului român modern.

De-a lungul timpului, ea a primit numeroase răspunsuri parțiale, sectoriale, așteptând împlinirea prin proiectul de față, la momentul istoric al renașterii noului drept românesc, europenizat și integrat mondializării.

Concepută ca o enciclopedie dicționar, care să cuprindă peste 9000 de termeni prezentați în cele 6-8 volume ale sale, dintre care unul consacrat instituțiilor și personalităților, lucrarea este rodul contribuției a peste 50 de autori, cercetători științifici, cadre didactice și profesioniști ai dreptului, reprezentând întreaga lume juridică românească.

Ca parte a Enciclopediei României și înscrisă acestei tradiții, "Enciclopedia Juridică Română" reprezintă omagiul juriștilor țării la 100 de ani de la realizarea Marii Uniri (1918-2018).

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006