1 iulie 2015

Expoziția "Regele Ferdinand I Întregitorul"
- 150 de ani de la naștere -


În semn de omagiu și recunoștință, în preajma aniversării a 150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I al României (24 august 1865 - 20 iulie 1927), Academia Română, prin Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, organizează expoziția de fotografie-document "Regele Ferdinand I Întregitorul".

Vernisajul va avea loc luni, 6 iulie 2015, la ora 13.00, în Sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române, în prezența acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române și a membrilor Biroului Prezidiului Academiei Române. Expoziția va fi vernisată de dr. Adrian Silvan Ionescu, Directorul Institutului de Istoria Artei al Academiei Române și conf. dr. Alin Ciupală, Facultatea de Istorie a Universității București.

Expoziția prezintă în imagini fotografice de epocă activitatea și personalitatea Regelui Ferdinand I, manifestate pe multiple planuri: militar, politic, diplomatic și cultural și dorește să sublinieze rolul Regelui Ferdinand I în păstrarea ființei statale a poporului român.

Exponatele fac parte din bogata colecție de fotografie a Bibliotecii Academiei Române, un veritabil tezaur documentar, și sunt executate de fotografi și ateliere fotografice celebre, purtând titulatura onorifică: "Fotograf al Casei Regale Române". Astfel, portretele Principelui-moștenitor Ferdinand au semnătura unor celebri fotografi din România, precum Franz Mandy, Etienne Lonyai, A. Jhalsky, Alfred Brand, G. Maksay, B. Chaland sau a atelierelor europene consacrate în epocă: Russell&Sons (Londra) sau K.E. Gann (Țarskoe Selo). Pentru perioada 1922 -1927 fotografiile Regelui Ferdinand I și ale Reginei Maria sunt executate în atelierele fotografice Julietta (București), Emil Fisher (Sibiu) și Guggenberger & Mairovitz (Sibiu).

Expoziția ilustrează momente istorice importante din viața Regelui Ferdinand I, precum Războiul de Întregire a României, Încoronarea ca Regi ai României Mari a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în 1922 la Alba Iulia, vizitele întreprinse la Liga Națiunilor de la Geneva, în Franța sau în Anglia. De asemeni, un spațiu generos din expoziție este dedicat ilustrării evoluției vieții politice, economice și culturale a țării după 1918. Nu vor lipsi mărturiile documentare de la funeraliile regelui Ferdinand I, numit de popor Loialul sau Întregitorul, și nici imagini ale monumentelor ridicate în memoria poporului român ce s-a jertfit pentru libertatea și unitatea pământului strămoșesc.

Expoziția este deschisă în perioada 6-31 iulie 2015. Program: 10.00-17.00. Intrarea este liberă.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006