3 iulie 2015

Al 8-lea Congres al Matematicienilor Români
Iași, 26 iunie - 1 iulie 2015


Între 26 iunie și 1 iulie 2015 a avut loc, la Iași, al 8-lea Congres al Matematicienilor Români, la care au participat peste 450 de matematicieni, din țară și diaspora, precum și câteva zeci de matematicieni străini.

Congresul a fost organizat de Secția de Științe Matematice a Academiei Române, Institutul de Matematică "Simion Stoilow", Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași, Universitatea din București, Institutul de Matematică "Octav Mayer", Societatea de Științe Matematice și a fost găzduit de Universitatea "Al. I. Cuza".

Manifestarea din acest an continuă o tradiție veche de aproape 9 decenii, instituită de matematicienii români, de a organiza întâlniri profesionale de ample dimensiuni, cu largă participare internațională. Până acum au fost organizate șapte astfel de congrese: la Cluj (1929), Turnu Severin (1932), București (1945, 1956, și 2007), Pitesti (2003), și Brașov (2011).

Desfășurat pe parcursul a 5 zile, Congresul de la Iași a prevăzut un program organizat în 9 sesiuni știițifice și anume:

  • Algebra and Number Theory

  • Algebraic, Complex and Differential Geometry and Topology

  • Real and Complex Analysis, Potential Theory

  • Ordinary and Partial Differential Equations, Variational Methods, Optimal Control

  • Functional Analysis, Operator Theory and Operator Algebras, Mathematical Physics

  • Probability, Stochastic Analysis, and Mathematical Statistics

  • Mechanics, Numerical Analysis, Mathematical Models in Sciences

  • Theoretical Computer Science, Operations Research and Mathematical Programming

  • History and Philosophy of Mathematics

Programul poate fi consultat la adresa: http://www.imar.ro/congmatro8/conf.php.

"La reuniunea de la Iași sunt prezenți matematicieni extrem de calificați, care vorbesc despre rezultatele celor mai recente cercetări pe care le realizează" a declarat acad. Viorel Barbu, președintele Secției de Științe Matematice a Academiei Române.

"Un specialist în cercetare, dacă ar vedea ce matematicieni importanți din lume vin, ar descoperi că este o manifestare extraordinară. Ne putem mândri că suntem o forță în matematică" subliniază prof. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România.

Premiul "Nicolae Dinculeanu"

În deschiderea Congresului, Secția de Științe Matematice a Academiei Române a decernat premiul "Nicolae Dinculeanu", în valoare de 20.000 lei, domnului Alexandru Popa de la Institutul de Matematică "Simion Stoilow" al Academiei Române, pentru rezultate de excepție în cercetarea matematică.

Premiul a fost sponsorizat de către prof. Nicolae Dinculeanu, membru de onoare al Academiei Române și profesor emerit al Universității din Gainsville, Florida, SUA. Profesorul Nicolae Dinculeanu, care a împlinit 90 de ani pe 26 februarie 2015, este un specialist recunoscut internațional pentru contribuțiile sale în analiza reală și teoria măsurilor vectoriale.

Laureatul premiului, dr. Alexandru Popa, a absolvit cursurile Universității Princeton în 1998, iar în 2003 și-a susținut teza de doctorat la Universitatea Harvard. A avut poziții post-doctorale la Universitățile Princeton și Pennsylvania. Lucrările sale se încadrează în teoria numerelor, mai precis au ca obiect studiul formelor modulare și a reprezentărilor automorfe. În ultimii 5 ani a obținut rezultate în două direcții de cercetare: studiul polinoamelor de perioade asociate formelor modulare și studiul comportării statistice a unghiurilor între razele unei latici hiperbolice.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006