14 iulie 2015

Primul proiect ERA Chair câștigat de România


Vineri, 17 iulie 2015, ora 12.00, în sala de conferințe a Institutului de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" din Iași al Academiei Române va avea loc sesiunea de lansare a proiectului internațional SupraChem Lab - ERA Chair initiative, în prezența mai multor personalități din mediul academic, a reprezentanților mediului de afaceri, precum și ai administrației publice locale.

În mod concret proiectul vizează stimularea cercetării de excelență în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" din Iași, prin înființarea unui grup de lucru în cadrul colectivului de cercetări avansate IntelCentru.

Principalul obiectiv al acestui program de cercetare este dezvoltarea unor materiale hibride noi, cu structuri adaptive auto-organizate la nivel supramolecular.

Proiect este unicul de acest tip (ERA Chair) câștigat până acum de România, iar reușita cercetătorilor ieșeni vine să confirme desemnarea Institutului de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" din Iași drept unul dintre principalii actori ai României pe scena cercetării internaționale, conform monitorizării și cuantificării realizate de Institutul pentru Informare Științifică ISI Thomson (Philadelphia, USA), precum și statutul de institut de excelență în cadrul Academiei Române.

Proiectul, în valoare de 1.600.000 de euro, este finanțat prin competiția organizată în cadrul Programului European Horizon 2020 (15. Spreading Excellence and Widening Participation), cel mai ambițios program de susținere a cercetării și inovării inițiat de către Comisia Europeană.

Proiectul SupraChem Lab - Laboratory of Supramolecular Chemistry for Adaptive Delivery Systems s-a bucurat de susținerea unor membri marcanți ai comunității științifice internaționale, între care se află profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru chimie în anul 1987.

Manifestarea va include, de asemenea, o prezentare a departamentului IntelCentru care va găzdui implementarea acestui proiect, și va fi deschisă discuțiilor cu echipa managerială a proiectului.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006