Johanna Aizenberg

„Chimiștii români sunt foarte buni”

Johanna Aizenberg s-a născut la Cernăuți și, când avea vârsta de 17 ani, a plecat din nordul Bucovinei la studii în străinătate. A reușit să-și formeze o carieră. Acum este cercetătoare de top în domeniile biomimetică, autoasamblare, ingineria cristalelor, nanofabricare, biooptică, biomateriale și biomecanică. Deține o serie de poziții înalte în domeniile universitar și de cercetare printre care Amy Smith Berylson Professor of Materials Science and Professor of Chemistry & Chemical Biology; Director, Kavli Institute for Bionano Science and Technology; Core Member, Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering la Universitatea Harvard. A publicat peste 200 de articole științifice.

Simpozionul internațional „Cristofor I. Simionescu” (31 mai - 2 iunie 2016) a fost prilejul pentru care a vizitat România de două ori - mai întâi, în urmă cu trei ani de zile. Atunci, tot grație manifestării științifice organizată de Academia Română și Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, a avut ocazia să revadă, după mai bine de 20 de ani, și locurile natale. Își amintește cu plăcere de excursia la Cernăuți din 2013, dar emoțiile le-a retrăit cu aproape aceeași intensitate și acum, la București.

Prof. Johanna Aizenberg: Îmi place Bucureștiul! Străzile sunt la fel ca cele din Cernăuți și îmi par familiare. Orașul este o parte din tot ceea ce poate să reprezinte acasă! Nu știu să explic de ce, dar simt că este un oraș apropiat de mine.

Părintele științei polimerilor în România a fost un vizionar

Prof. Johanna Aizenberg: Cu siguranță, chimia macromoleculară românească este de notorietate mondială. De aceeași faimă se bucură și alte domenii înrudite, chimia polimerilor sau chimia supramoleculară. Știința polimerilor, ca disciplină de studiu ori ca departament, a fost stabilită aici și apoi în alte părți din lumea științei. Putem spune că profesorul Cristofor I. Simionescu a fost părintele științei polimerilor în România, mai mult chiar, a fost un vizionar care a gândit chimia polimerilor ca pe un domeniu important al științei cu mult înainte să devină subiect de investigație științifică în altă parte. Știam toate acestea înainte de a veni în România și o spun fără să țin cont de faptul că sunt din Bucovina. Da, chimiștii români, cu precădere cei din domeniul polimerilor, sunt foarte buni!

Natura, sursă de inspirație pentru problemele nerezolvate ale științei

Prof. Johanna Aizenberg: Întotdeauna am fost interesată de soluțiile pe care natura le-a dezvoltat pentru rezolvarea unor situații din mediul înconjurător. În prezentarea pe care am susținut-o în Aula Academiei Române am supus atenției doar o mică parte din rezultatele pe care le-am obținut în urma cercetării sistemelor naturale. Cred că, dincolo de ceea ce știm despre celule sau despre proteine, natura ne predă în permanență lecții despre știința și ingineria materialelor.

Cercetez, de exemplu, proprietățile mecanice ale scheletului - ce anume îl face să fie atât de rezistent și de puternic; de asemenea, mă interesează modul în care natura dezvoltă materiale optice eficiente. Natura pare să aibă o echipă de biologi care ne predă lecții interesante de inginerie, dincolo de chimie.

În cercetările mele folosesc biologia și chimia pentru a rezolva unele probleme de inginerie. Fie că este vorba de punerea la punct a unor materiale optice sau mecanice mai performante, ori de materiale care să îndepărteze singure murdăria, avem multe de învățat de la natură. În ceea ce ne privește, fie încă nu știm de existența acestor soluții, fie nu știm cum să le apreciem ori să le înțelegem. Toată această perspectivă constituie ceea ce numesc știință inspirată din natură. Nu este bio-mimetică pentru că aceasta ar însemna reproducerea întocmai a soluțiilor naturii. Rezultatele noastre au ca sursă de inspirație soluțiile biologice și, în final, reprezintă alte materiale care servesc scopuri diferite.

Mai multe amănunte despre activitatea științifică a prof. Johanna Aizenberg sunt disponibile aici.
 

Notă:

Interviul cu prof. Johanna Aizenberg a avut loc marți, 31 mai 2016, la Academia Română, cu ocazia Simpozionului internațional „Cristofor I. Simionescu”.

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006