Viața academică

 


  Platforma de Fizică Măgurele a primit distincția de Loc Istoric al Fizicii din partea European Physical Society (EPS)

 

 
Miercuri, 15 noiembrie 2017, a avut loc la Măgurele, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative Platforma de Fizică Măgurele, Loc Istoric EPS - eveniment inițiat și organizat de IFIN-HH impreuna cu Secția de Științe Fizice a Academiei Române. La eveniment au participat Prof. Ruediger Voss, Președintele EPS, Marian Petrache, Președintele Consiliului Județean Ilfov, membri ai Secției de Științe Fizice a Academiei Române, directori ai institutelor de Cercetare DI de pe Platforma de Fizică Măgurele, șefi ai departamentelor din IFIN-HH.

Această distincție fost acordată de către Societatea Europeană de Fizică (EPS) la propunerea d-lui Acad. Nicolae Victor Zamfir, Președintele Secției de Științe Fizice a Academiei Române, pentru a consacra extraordinara contribuție internațională la dezvoltarea Fizicii. Platforma de Fizică Măgurele se alătură astfel unui grup de centre prestigioase, cum sunt CERN Geneva, IBM Research Rüschlikon, Niels Bohr Institute Copenhaga, JINR Dubna, UK National Physical Laboratory sau Institute for Advanced Study Princeton, onorate de EPS.

Ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative s-a desfășurat în cadrul Simpozionului Măgurele Science City, cadru în care a fost evidențiată contribuția esențială a membrilor Academiei Române din fiecare generație la dezvoltarea și afirmarea Platformei de Fizică Măgurele ca centru performant și prestigios al științei mondiale. Personalități strălucite au marcat istoria Platformei: Horia Hulubei, Șerban Țițeica, Victor Toma, Ion Agârbiceanu, Ioan Ursu, Marin Ivașcu, Ionel-Valentin Vlad, Aureliu Emil Săndulescu, Ioan Ioviț Popescu și mulți alții.

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006