Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

Anul Brâncusi s-a deschis în Aula Academiei Române în cadrul unei sesiuni solemne, desfasurata în ziua de 6 martie 2001, când a fost schitat programul manifestarilor care vor avea loc în acest an, emblematic asezat sub semnul geniului plecat din Hobita Gorjului.

În deschidere, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române a anuntat ca manifestarile acestui an se vor desfasura sub înaltul patronaj al presedintelui României, Domnul Ion Iliescu, va avea ca presedinte de onoare pe Adrian Nastase, prim - ministrul României si va fi organizat de Academia Româna, Ministerul Culturii si Cultelor si alte institutii de cultura din întreaga tara, Brâncusi fiind un simbol national, sculptorul care ne-a facut cunoscuti în întreaga lume si care este perceput ca o expresie a puterii de creatie a poporului nostru.

Academia Româna, Ministerul Culturii si Cultelor împreuna cu Comitetul National UNESCO pentru Integrare Culturala va organiza, în zilele de 17 - 18 mai, în Aula Academiei Române un colocviu international, la care vor participa cunoscuti specialisti din tara si despre hotare. Sfârsitul anului va fi marcat de o sesiune solemna Brâncusi dupa Brâncusi.
 
Anul aceste fiind si anul în care Academia Româna va împlini 135 ani de la înfiintare, va fi emisa o medalie care va avea pe avers pe zeita Minerva iar pe revers Cumintenia Pamântului a lui Brâncusi. Se are în vedere si editarea unui volum asemanator celor din Pleiade, în care sa fie inclus tot ce s-a scris mai substantial în lume despre Brâncusi. Cum se stie, Constantin Brâncusi este membru post-mortem al Academiei Române.

Pentru acad. Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor, acest an va fi mai greu din punct de vedere tehnic si va presupune un efort material mai mare. O veste buna este ca Ministerul a achizitionat recent un Cap de copil a lui Brâncusi, odata cu asigurarea ca episodul trist Pogany nu se va reedita. Din programul foarte bogat, ce a si început sa se deruleze, spicuim:

lansarea unui CD-ROM Brâncusi în România, având ca autor pe Barbu Brezeanu
denumirea unei piete din centrul Bucurestiului Constantin Brâncusi si amplasarea aici a bustului realizat de Milita Petrascu
instituirea unei burse de debut pentru un tânar sculptor si a unei Premiului Constantin Brâncusi pentru întreaga activitate ce urmeaza a fi acordat unui artist sau unui critic care a contribuit la promovarea artei românesti pe plan international
realizarea unui portal Web Brâncusi
realizare unui film despre marele sculptor

Se vor organiza mai multe expozitii din care consemnam Radacinile artei lui Brâncusi, realizata de Muzeul Taranului Român în colaborare cu Muzeul de Arta Contemporana de la Madrid. La Târgu-Jiu se va organiza o tabara de sculptura Constantin Brâncusi. Si tot la Târgu-Jiu se va finaliza proiectul de restaurare a monumentelor si, într-un viitor nu prea îndepartat, a Bisericii, care a inspirat proiectul ideatic si vizual al Caii Eroilor. Am amintit numai câteva dintre reperele acestui program deschis, urmând ca secretariatul care se va înfiinta sa primeasca si alte propuneri pe care sa le includa, astfel încât acest an sa se constituie într-un bun prilej pentru o cuvenita valorificare a operei brâncusiene.

Din alocutiunea Domnului Ion Iliescu am retinut nevoia ca opera lui Constantin Brâncusi sa fie mai bine cunoscuta îndeosebi în tara de catre cei tineri. Aici scoala ar putea sa se implice mai mult si cu un real folos educativ.

Dintre întrebarile puse de ziaristi am retinut-o pe cea formulata de criticul Cornel Radu Constantinescu despre circulatia în tara si peste hotare a unor falsuri. În tonul sau optimist, acad. Razvan Theodorescu a spus ca se var întreprinde demersuri ca pe viitor acest fenomen sa fie cel putin diminuat daca nu eliminat în întregime.

Si daca Anului Eminescu îi urmeaza Anul Brâncusi, anul viitor va fi Anul Caragiale, într-o triada semnificativa pentru cultura româneasca.