Vaccinarea în cancerul de col uterin
Costin Cernescu

Noua carte semnată de prof. univ. Costin Cernescu, membru corespondent al Academiei Române, este o provocare în literatura de specialitate mai ales acum când asistăm la numeroase discuții generatoare de confuzii privind prevenirea cancerului de col uterin, una dintre cele mai răspândite forme de cancer.

Monografia este o cuprinzătoare trecere în revistă a problematicii din perspective medicale, economice și sociale legate de infecția cu papilomavirusurilor umane.

În primele capitole sunt tratate relațiile dintre papilomavirusurile umane, cancerul de col uterin și vaccinarea HPV, biologia papilomavirusurilor umane, epidemiologia cancerului de col uterin și istoria naturală a acestuia.

Următoarele capitole sunt consacrate problematicii complexe a vaccinurilor HPV, strategiilor pentru implementare și metodelor pentru diagnosticarea infecției HPV și eficiența vaccinării.

Un întreg capitol este consacrat analizei argumentelor pro și contra vaccinării HPV generalizate în România pentru a ajunge la concluzia că „programele profilactice destinate adolescentelor trebuie să integreze vaccinarea cu celelalte intervenții de sănătate publică”.

Lucrarea se adresează cu prioritate specialiștilor din sănătatea publică, patologie infecțioasă, obstetrică-ginecologie și oncologie, dar și practicienilor - medici de familie sau pediatri - primii chemați să diagnosticheze și să trateze aceste infecții. În plus, în fiecare capitol sunt sintetizate, într-o formă accesibilă, informații destinate unui public larg spre o bună înțelegere a măsurilor de prevenție pentru comunitate.

   

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006