COMUNICAT

 Prof. Sorin Solomon de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a susținut, în ziua de 23 mai, în Aula Academiei Române, conferința cu tema
  “Importanța de a fi discret. Emergența auto-organizării și adaptabilității macroscopice din zgomot microscopic” sau “Mult zgomot și nimic”
Trimițând la piesele “Importanța de a fi onest” a lui Oscar Wilde și “Mult zgomot pentru nimic” a lui Shakespeare, prof. Sorin Solomon, încercând să explice cât mai mult în cât mai puțin, a reliefat felul în care un element aleatoriu stă la baza lumii macroscopice. 

Sistemul elaborat împreună cu echipa sa interdisciplinară demonstrează că, atunci când într-un model se infiltrează elemente întâmplătoare, se poate genera un proces de auto-organizare și adaptabilitate la condițiile nou apărute. Astfel, pornind de la microfizică, conceptele și principiile pot fi extinse în variate domenii - de la biologie la economie și sociologie. În simplitatea sa, sistemul propus este capabil să explice fenomene dintre cele mai complexe printr-un surprinzător potențial de interdisciplinaritate.

Urmărită cu interes, conferința a fost urmată de o adevărată dezbatere ce a prefigurat viitoare colaborări. 

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006