DISTINCȚII

3 iulie 2008

Ambasadorul Belgiei, ES Philippe Roland, a înmânat, în ziua de 3 iulie, decorația Ofițer al Ordinului Coroanei, conferită de Majestatea Sa Regele Albert II, regele Belgienilor, academicianului Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române și director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”.

Decorația a fost acordată pentru lucrările de lingvistică romanică și pentru impulsul dat relațiilor științifice dintre Academia Română și cele două comunități, flamandă și francofonă, din Belgia.

 
22 februarie 2008

În cadrul unei ceremonii, desfășurată în ziua de 22 februarie au fost conferite, prin decret prezidențial, o serie de distincții “în semn de înaltă apreciere a rezultatelor de excepție în domeniul cercetării, pentru creșterea rolului și importanței cercetării românești pe plan internațional.”

Au fost distinși cu:

Ordinul național “Steaua României” în grad de Mare Ofițer:

  • Acad. Virgiliu Niculai Constantinescu
  • Acad. Maya Simionescu

Ordinul național “Serviciu credincios” în grad de Mare Ofițer:

  • Prof. univ. Ioan Dumitrache, membru corespondent al Academiei Române

Ordinul național “Serviciu Credincios” în grad de Cavaler:

  • Dr. Valentin Vlad, membru corespondent al Academiei Române
  • Prof. univ. Nicolae Victor Zamfir, membru corespondent al Academiei Române

Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler:

  • Prof. univ. Marius Andruh, membru corespondent al Academiei Române

 

Acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române decorat la Kremlin cu medalia “Pușkin”
 

Acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a fost distins de către președintele Vladimir Putin cu medalia “Pușkin”.

Cum aflăm de pe site-ul Președinției Ruse, citat de Ziare.com, medalia a fost înmânată, în ziua de 5 noiembrie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Kremlin, cu prilejul Zilei unității populare “pentru aportul în promovarea limbii ruse păstrarea moștenirii culturale, apropierea și îmbogățirea reciprocă a culturilor națiunilor și popoarelor”.

 

Licențiat în chimie la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj, acad. Ionel Haiduc și-a luat doctoratul, în 1964, la Institutul de Tehnologie Chimică Fină “M. V. Lomonosov”, cu o teză despre chimia polimerilor anorganici și silico-organici, condusă de acad. K.A. Andrianov. Aceiași medalie a fost înmânată savantului Victor Kusnirenco din Republica Moldova și reprezentanții Bulgariei, Armeniei, Ucrainei și Japoniei.

Prin decretul semnat de președintele Putin la 1 noiembrie, medalia “Pușkin” a fost acordată pentru 40 de personalități străine, însă numai șase au fort prezente la ceremonia de decernare.

La recepția care a urmat, Vladimir Putin a afirmat că este un act de recunoștință “pentru prietenii din afara țării, care au făcut atât de multe pentru popularizarea limbii ruse, pentru păstrarea moștenirii ruse - culturale, istorice și spirituale - și consolidarea contactelor științifice și educative între țări, popoare oameni”. Felicitându-i pe medaliați, președintele rus le-a mulțumit pentru “aportul excepțional la diplomația culturală” și le-a dorit succes pe mai departe.

Felicitându-i pe medaliați, președintele rus le-a mulțumit pentru “aportul excepțional la diplomația culturală” și le-a dorit succes pe mai departe.

 
copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006