Personalități care au primit 
Diploma „Honoris Causa” a Academiei Române

Marți, 1 septembrie 2015, Academia Română
a acordat

Diploma Honoris Causa

academicianului  Anton Zeilinger,
președintele Academiei Austriece de Științe

   

Acad. Anton Zeilinger
Președintele Academiei Austriece de Științe,
Acad. Ionel-Valentin Vlad
Președintele Academiei Române
Acad. Cristian Hera
Vicepreședinte al Academiei Române
Acad. Bogdan Simionescu
Vicepreședinte al Academiei Române
Acad. Victor Voicu
Secretar General al Academiei Române

Specialist în fizică cuantică, Anton Zeilinger este deschizător de drumuri la nivel mondial în știința informaticii cuantice și mecanicii cuantice, manifestându-se în domenii de pionierat precum comunicație cuantică, criptografie cuantică și calcul cuantic, teleportare cuantică, interferometrie neutronică. În activitatea sa științifică a îmbinat cu succes gândirea teoretică și activitatea experimentală.

Anton Zeilinger a reușit, în premieră, teleportarea cuantică a unui qubit independent*, extinzându-și ulterior cercetările la dezvoltarea unei surse de propagare liberă a qubiților teleportați, reușind recent teleportarea cuantică pe distanța de 144 km, între două dintre Insulele Canare. Teleportarea cuantică este considerată în acest moment un mecanism posibil pentru construirea porților din computerele cuantice.

Alte realizări de vârf ale acad. Anton Zeilinger sunt cele în criptografia cuantică bazată pe fenomenul numit „quantum entanglement“**, calculul cuantic unidirecțional, respectiv calculul cuantic „orb“. Contribuțiile sale privind fundamentele experimentale și conceptuale ale mecanicii cuantice includ „entanglement“ multi-particule, interferența undă-materie, pornind de la neutron, trecând prin atomi, până la macromolecule cum sunt fulerenele. Este interesant de menționat că multe dintre realizările sale ulterioare își au originea în lucrările de tinerețe privind interferometria neutronică.

În prezent Anton Zeilinger este profesor de fizică experimentală la Universitatea din Viena și cercetător principal la Institutul de Optică Cuantică și Informatică Cuantică al Academiei Austriece de Științe. Din 2006, este vice-președinte al consiliul de administrație al Institutului de Știință și Tehnologie Austria, un proiect ambițios inițiat la propunere sa.

Doctor Honoris Causa al Universității Humbold din Berlin și al Universității din Gdansk, acad. Anton Zeilinger este membru a șapte academii de științe, între care Academia Scientiarum et Artium Europaea, Academia Germană Leopoldina, Academia Franceză de Științe și membru-fellow al Societății Americane de Fizică.

A obținut de-a lungul întregii sale cariere o serie de premii care i-au validat și recompensat activitatea științifică, între care menționăm Premiul Wolf pentru Fizică (2010), Ordinul de Merit „Mare Cruce cu Stea“ al Republicii Federale Germania (2009), Premiul Descartes (2005) etc. În 2008 Institutul de Fizică din Marea Britanie îi acordă Medalia inaugurală „Isaac Newton“ pentru „contribuțiile teoretice și experimentale de pionierat în fizica cuantică, ce au stat la baza dezvoltării rapide a domeniului informaticii cuantice“.
În 2005, ziarul britanic „New Statesman“ îl situează între „cei 10 oameni care ar putea schimba lumea“.
____________
* qubit - numit și quantum bit - este unitatea de măsură pentru informația cuantică, analogul cuantic al clasicului bit
** quantum entanglement - fenomen cuantic în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate“ între ele
 

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006