24 iunie 2016

Expoziție și conferință Ștefan Luchian (1868-1916)


Biblioteca Academiei Române vernisează marți, 28 iunie 2016, ora 12, expoziția "Ștefan Luchian - Desenator", comemorând astfel centenarul morții artistului, membru post-mortem al Academiei Române. În aceeași zi, Secția de arte, arhitectură și audiovizual și Institutul de Istoria Artei "George Oprescu" din cadrul Academiei Române, în colaborare cu Universitatea de Arte București, organizează Conferința Națională "Ștefan Luchian și epoca sa". Conferința se va desfășura în Aula Academiei Române, între
orele 9-17.

Expoziția cuprinde peste 100 de lucrări de grafică, fotografii (imagini de familie, portrete, lucrări ale pictorului) și o serie de scrisori selectate din Colecțiile Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Pe simeze se vor afla desene în cărbune, litografie și pastel - tehnică în care artistul a excelat și pe care a transformat-o într-o artă majoră - precum și acuarele, caracterizate deopotrivă de forță și delicatețe. Acestea vor fi completate cu lucrări ale unor pictori cu care artistul a colaborat în diferite întreprinderi culturale sau societăți artistice, cum ar fi Cercul artistic, Tinerimea artistică, Societatea artiștilor independenți, precum și cu opere ale artiștilor pe care Ștefan Luchian i-a admirat și care i-au influențat activitatea artistică. În expoziție se vor afla, de asemenea, documente inedite referitoare la familia sa, corespondență, fotografii care îi ilustrează biografia, câteva dintre ele lucrate de fotograful Hr. Duratzo.

Timp de o lună de zile, în perioada 28 iunie - 29 iulie 2016, expoziția va fi deschisă în sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române și poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10-16.

Intrarea la ambele evenimente este liberă.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:
Cătălina Macovei
Curator expoziție
Coordonator Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române
tel: 021.212.82.84

Biroul de presă al Academiei Române
copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006