IN MEMORIAM

 

26.12.2009

Academia Română anunță cu întristare că în ziua de 26 decembrie s-a stins din viață a chimistul Ioan Silaghi Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române.

Născut la 1 iunie 1950, Ioan Silaghi Dumitrescu a absolvit liceul „Mihai Eminescu” din Satu Mare în anul 1969 și, în 1973, a luat licența în chimie la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

În anul 1981, Ioan Silaghi Dumitrescu și-a luat doctoratul în chimie cu teza „Utilizarea calculatorului Felix C 256 în determinarea parametrilor structurali în compuși fosfororganici”, sub coordonarea acad. Ionel Haiduc. A făcut stagii de cercetare la Heidelberg (Germania) și Nottingen (Anglia). Din 1995 a fost profesor și șef al Catedrei de chimie anorganică la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

În cercetările sale a abordat domenii cum sunt: chimia computațională, modelare moleculară, sinteza și caracterizarea structurală a compușilor coordinativi și organometalici, structura electronică a combinațiilor anorganice și organometalice, spectroscopie moleculară ș.a. Este autor a numeroase studii publicate în reviste de specialitate și al volumelor „Mecanica moleculară” și „Cercetări de structură și topologie moleculară”. În anul 1989 a fost distins cu premiul „Gheorghe Spacu” al Academiei Române.

Membru al mai multor societăți științifice din țară și de peste hotare, Ioan Silaghi Dumitrescu a fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 2006.

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006