Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 


 

ZIUA UȘILOR DESCHISE 
la
ACADEMIA ROMÂNĂ

În anul 2000, printr-o hotărâre a Biroului Prezidiului Academiei Române, ziua de 4 aprilie este Ziua ușilor deschise la Academia Română

Această zi amintește de anul 1866, când, locotenența domnească, prin decretul nr. 582, hotăra înființarea Societății Literare Române, cu misiunea de a „determina ortografia limbei române, de a elabora gramatica limbei române, de a începe și realiza lucrarea Dicționarului român”. Începea a se împlini un vis al multor cărturari români și, un an mai târziu, această societate savantă devenea Societatea Academică Română, pentru ca, în 1879, după dobândirea statului nostru de independență, să se transforme în Academia Română. Nu era doar o transformare de formă, ci și de conținut, această instituție națională având acum misiunea să se preocupe de „cultura limbei și istoriei naționale, a literelor, a științelor și a frumoaselor arte”

De la început, se pot observa două importante dimensiuni ale activității academice: prima, de a fi un simbol al unității românilor, a doua, capacitatea de a fi în consonanță cu dezvoltarea cunoașterii științifice a timpului. Așa se face că primii 14 membrii ai Societății reprezentau toate provinciile românești, inclusiv cele aflate sub stăpâniri străine. Apoi, de-a lungul timpului, preocupările Academiei Române s-au înmulțit s-au diversificat și astăzi cele 14 secții acoperă întreaga arie a cercetării științifice - de la filologie și istorie, la matematică, biologie, fizică, chimie, științe economice, juridice, tehnice, agricole, sau filosofie, teologie, psihologie. 

Astăzi, Academia Română este, deopotrivă, un for de consacrare a valorilor reprezentative pentru știința și cultura românească, și un puternic centru de cercetare fundamentală. Un adevărat parlament al oamenilor de știință și cultură, Academia Română se implică în viața societății românești și, în același timp, se adaptează cu realizări remarcabile în structurile cercetării științifice românești si mondiale. Amănunte despre toate acestea puteți afla cu prilejul Zilei Ușilor Deschise la Academia Română și, în fiecare zi, vizitând site-ul nostru.

De ziua Academiei Române, o urare tradițională: vivat, crescat, floreat!

Convorbire cu acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române