Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Nr. 16 - 17, iulie - august 2003, Anul XIII (153-154) 

Reflectând, în buna parte activitatea Academiei Române din aceasta perioada, actualul numar al revistei Academica se deschide cu articolul semnat de acad. Romulus Cristescu, presedintele Sectiei de Stiinte Matematice dedicat celui de al V-lea Congres al matematicienilor români, desfasurat la Pitesti în zilele 23-28 iunie, publicând si mesajele transmise de Domnul Ion Iliescu, presedintele României si Domnul Adrian Nastase, prim-ministru al Guvernului Românei.

În paginile urmatoare sunt publicate darea de seama a prezidiului Academiei Române pe anul 2002 si Planul de cercetare pe 2003,  Raportul cu privire la darea de seama a activitatii pe anul 2002 si Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2003 al Fundatiei Elias prezentate în cadrul adunarii generale a membrilor Academiei Române din 21 iulie 2003, ca si lista membrilor corespondenti, titulari si de onoare nou alesi. Acad. Toma Dordea scrie despre zilele academice timisene.

Activitatea Institutului de chimie fizica “I.G. Murgulescu”, o unitate de elita a cercetarii stiintifice românesti, la împlinirea a 40 de ani de la înfiintare, este evocata în articolele semnate de acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei Române, acad. Victor Sahini, Eugen Segal, membru corespondent al Academiei Române, Elena Volanschi, M.V. Popa, N.I. Ionescu, Stefania Zuca si D.I.Marhidan si Petre Ionita.

Retin atentia comentariile privind aparitia Dictionarului românesc-moldovenesc semnate de acad. Marius Sala, Gheorghe Mihaila, membru corespondent al Academiei Române, Mioara Avram, Ioana Vintila Radulescu, Gabriela Pana Dindelegan, cu titluri semnificative - O diversiune, O palma pe obrazul propriului stat, Aceleasi competente lingvistice si comunicative.

Retine atentia interviul acordat de acad. Constantin Popa cu titlul “Stiintele creierului si ameliorarea conditiei umane”.

În celelalte pagini ale revistei sunt publicate articole cu o arie tematica diversa dintre care consemnam “Contributii teologico-filosofice ale scriitorilor daco-romani” de acad. Alexandru Surdu; “Elemente ale strategiei învatamântului superior din Europa”, de Sergiu Chiriacescu, membru corespondent al Academiei Române; “Economia moderna are nevoie de alt sistem de valori fundamentale”, de Sergiu Ioan Chirica, membru de onoare al Academiei Române; “Creatia enesciana si arta contemporana”, de Vasile Tomescu; “Gheorghe Sincai între literaturile româna si maghiara”, de Ioan Chindris; “Momentul Cantemir în crearea si definirea istoriei si culturii nationale”, de Mircea Mâciu; “Abordarea naturalist-biologica a constiintei” de Adrian Nita si înca altele ce pot stârni interesul cititorilor.

Nu lipseste Cronica vietii academice semnata de Elena Solunca Moise.